26 Eylül 2007 Çarşamba

YİNE BİR AKP VAKASI!

Karikatürcü
Muhammet Şengöz'e
Hapis Cezası

Kocaeli'nin yerel gazetelerinden ÖZGÜR KOCAELİ'de çizen, karikatürcü Muhammet Şengöz, 21 Temmuz 2006 tarihinde Özgür Kocaeli gazetesinde yayınlanan karikatürü nedeniyle, Kocaeli'nin AKP'li belediye başkanı tarafından açılan davada önce hapis cezası aldı, ceza daha sonra 7 bin YTL'ye çevrildi ve temyize gidildi...
İŞTE MUHAMMET ŞENGÖZ'ÜN
"ÖZGÜR KOCAELİ"
GAZETESİNDE YAYINLANAN
DAVALIK KARİKATÜRÜ!

(Özgür Kocaeli Gazetesi / 21 temmuz 2006)

ÖZGÜR KOCAELİ GAZETESİ
BU HABERİ BAKIN NASIL VERDİ:


Basına ve eleştiriye hoşgörüsüz AKP iktidarı, yerel yöneticiler, önemli bir hukuki başarı elde ettiler. Gazetemizde günlük karikatürler çizen İzmitli sanatçı Muhammet Şengöz, Başkan İbrahim Karaosmanoğlu’nun açtığı dava sonunda Kocaeli 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Muhammet Şengöz’ün “Sırada ne var Başkan” sloganını işlediği dava konusu karikatür, 21 Temmuz tarihli gazetemizin 3'ncü sayfasında yer almıştı. Büyükşehir avukatları, karikatürün hakaret içerdiğini öne sürerek ceza davası açtılar. Kocaeli 2 nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Savcı, dava konusu karikatürün hakaret içermediğini, basının halkı bilgilendirmek adına eleştiri hakkının bulunduğunu belirterek beraat istedi. Büyükşehir avukatı Erdinç Toklu ise, ceza konusunda ısrar etti. Mahkeme Şengöz’ü eleştiri sınırlarını aşarak hakaret iddiasıyla önce 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı, daha sonra cezayı 11 ay 20 güne indirerek 7000 YTL para cezasına çevirdi.


TEMYİZE GİDİLİYOR

Gazetemiz Avukatı Suat Temoçin, 2 nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını temyize gönderiyor. Ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödülün sahibi olan İzmitli sanatçı Muhammet Şengöz, yargı kararına saygılı olduğunu, henüz süreç devam ettiği için dava hakkında konuşmayacağını belirtti, “Ama çizmeye, çizgi ile eleştirmeye devam edeceğim” dedi. Şengöz halen senelik iznini kullandığı için bir süredir karikatürleri gazetemizde çıkmıyor.

(ÖZGÜR KOCAELİ)



MİZAHHABER'İN NOTU: "Sırada ne var Başkan" diyen karikatürcü arkadaşımız Muhammet Şengöz'e AKP'nin çarpık düzeni sırada ne olduğunu göstermiş!.. AKP'nin sırası işte budur. Görüldüğü gibi "Özgür Kocaeli" gazetesi de, onun karikatürcüsü Muhammet Şengöz de AKP düzeninde asla özgür değil. AKP zihniyetinin karikatüre ve karikatürcüye olan düşmanlığı bitmek bilmiyor. Anlaşılan o ki, şimdi de sıra başbakanlarını örnek alan belediye başkanlarına gelmiş... Ülkeyi bir yandan sonu belirsiz yobaz bir karanlığın içine çeken, bir yandan her gün yeni bir gerginlik, yeni bir sorun yaratan AKP iktidarı ne denli hoşgörüsüz olduğunu bir kez daha gösteriyor. AKP faşizmi özellikle de Ramazan ayında ülkeyi örümcek ağı gibi sarıyor. Yolsuzluk yapan yerel yöneticilerinin kılına dokunmayan, kendine gelince sonuna dek "dokunulmazlık" zırhına bürünen çarpık bir iktidar zihniyeti, karikatürden ve karikatürcüden öcü gibi korkuyor, onu her fırsatta sindirmeye, yok etmeye çalışıyor. Ama karikatürcüler inatçıdır, pes etmezler. Gün gelir devran döner, bu ucube iktidar gider ama karikatür hep baki kalır bu kubbede!.. Sevgili Muhammet Şengöz, yılma, çizmeye devam... MİZAHHABER olarak, elimiz ve dilimiz döndüğünce yanındayız. Mizahhaber'i takip eden çizer arkadaşlarımıza da Şengöz'e destek çağrısı yapıyoruz.


(Özgür Kocaeli Gazetesi Sitesi: http://www.ozgurkocaeli.com.tr/)





MUHAMMET ŞENGÖZ KİMDİR?

1964 yılında İzmit'te doğdu. 1987'de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl yüksek lisansa başladı. 1990'da "Tahta Oyma-Basma Tekniği" konulu tez çalışmasıyla yüksek lisansı bitirdi. 1995 yılında "Türkiye'de Yüksek Oyma-Basma Tekniği ile Eser Veren Sanatçılar" konulu tez çalışmasıyla "Sanatta Yeterlik" (doktoraya eşdeğer) yaptı. Karikatürleri çeşitli dergi ve yerel gazetelerde yayınlandı. Profesyonel anlamda ilk karikatürü 1979 yılında GIRGIR Mizah Dergisi'nde yayınlandı.
Ulusal ve uluslararası karikatür yarışmalarında 56 ödül kazandı. Yerel bir gazetenin (Kocaeli) düzenlediği "Doruktakiler 95" seçiminde sanat alanında "Yılın Sanatçısı" seçildi. Karikatür Vakfı tarafından 1995 yılında "Yılın Karikatürcüsü" seçildi. Ödül olarak ilk karikatür kitabı basıldı. 1994 yılında Kocaeli Kültür Müdürlüğü'ne bağlı olarak kurulan Fikret Mualla Resim Atölyesi"nde Güzel Sanatlar Fakültelerine öğrenci yetiştirmekte... Karikatür ve resim çalışmalarını İzmit'te kendi atölyesinde sürdürmekte... İkinci kitabı, 17 Ağustos 1999 Depreminde çizdiği karikatürlerini "Orada kimse var mı!.." adlı kitapta toparlayarak 17 Ağustos 2001 yılında yayınladı... Özgür Kocaeli Gazetesi'nde 'Çizdimgitti' köşesinde çizdiği günlük karikatürlerini 2003 Mart ayında biraraya getirerek 'Çizdimgitti' adlı üçüncü kitabını Özgür Kocaeli Yayınları arasından çıkardı. Aynı gazetede günlük karikatür çizmeye devam ediyor.