18 Aralık 2007 Salı

18 ARALIK SALI TARİHLİ
MİLLİYET GAZETESİNİN HABERİ...

Mizahçı mizahçıyı mahkûm ettirdi

Karikatürcüler Derneği Trabzon İl Temsilcisi Adnan Taç'ın, kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle mahkemeye verdiği karikatürist, 3 bin lira para cezasına mahkûm oldu.












TRABZON AA- Bir dönem aynı gazetede çalışan, birlikte mizah sayfaları hazırlayan Adnan Taç ve Nizamettin Mollasalihoğlu'nun arası, Karikatürcüler Derneği Trabzon İl Temsilciliği seçimlerinin ardından açıldı. Seçimi kazanan Taç, yerel Taka gazetesindeki köşesinde kendisine karikatür ve yazılarla hakaret ettiği iddiasıyla Mollasalihoğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.Trabzon 2. Asliye Mahkemesi'nde açılan davanın karar duruşmasında son sözü sorulan Taç, 9 ay boyunca kendisine hakaret etmekle suçladığı Mollasalihoğlu'nun cezalandırılmasını istedi.

Kedili karikatürü örnek gösterdiMollasalihoğlu da karikatür çizdiğini ve mizahçı olduğunu belirterek, "Karikatür ve yazılarımda kullandığım, 'sarı kuşum, gözleri mavilim, sıpa' kelimeleri mizahtır, espridir. Kendisi de bir karikatürist olan şahsın bunları yanlış değerlendirmesi bana göre doğru değildir" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini kedi gibi çizen Musa Kart ve kene gibi çizen Mehmet Çağçağ aleyhine açtığı davaların reddedildiğini hatırlatan Mollasalihoğlu, "Suç işlediğim kanaatinde değilim" dedi. Kararı açıklayan mahkeme heyeti, sanığın basın yoluyla hakaret suçunu işlediğine hükmetti. Tarafların şahsi ve sosyal durumlarını dikkate alan mahkeme heyeti, Mollasalihoğlu'nu 3 bin 120 YTL para cezasına çarptırdı.

Temyize gidecek Karikatürist Nizamettin Mollasalihoğlu, "Mizah, gerçekleri şaka, nükte ve takılmalarla dile getirme sanatıdır. Karikatür ise mizahın bu hususiyetlerini çizgi ile ifade etme sanatıdır" diyerek kararı temyiz edeceğini belirtti.Davayı açan Taç ise yaklaşık 30 yıldır karikatür sanatının içinde olan bir kişi olarak karikatürün muhalif bir sanat olduğunu iyi bildiğini, ancak kimsenin mizah yapmak adına karşısındaki insana hakaret etme hakkına sahip olmadığını söyledi. Taç, sanatçıların, sanatlarını kişisel husumetlerine ve kinlerine alet etmemeleri gerektiğini, alet etmesi halinde de bunun adının sanat olamayacağını söyledi.


MİZAHHABER'İN NOTU: Yukardaki haber, 18 Aralık Salı 2007 tarihli Milliyet gazetesinin orta sayfasında yer aldı. Satırına dokunmadan aynen yayınladık. Karikatürcülerin kendi arasında böyle "ofsayt" bir duruma düşmesinin hiçte hoş olmadığı apaçık ve su götürmeyen acı bir gerçek. Bu tür vakalar ne yazık ki, zaten dinci bir faşizm altında yoğun baskı yaşayan, giderek ne çizeceğini şaşırmış karikatürcülerin moralini inanın daha da bozuyor. Çünkü bu tür vaziyetler, zaten her an "savunma" içgüdüsü altında muhalefet yapan karikatürcünün, iktidara karşı elini de zayıflatıyor... Özellikle bunu unutmamak da ve karikatüre zarar verecek bu tür olumsuzluklardan uzak durmaya çalışmakta, karikatürün ve karikatürcünün onurunu düşünen herkes için yarar var. Keşke tüm bunlar hiç olmasaydı, yaşanmasaydı diyoruz... Çünkü salim kafayla baktığımızda bu işte kazanan herhangi biri olduğunu sanmıyoruz...