10 Aralık 2007 Pazartesi

ÇEVRE DOSTLARI
"KYOTO'YU İMZALA"
MİTİNGİNDE,
KADIKÖY'DE BULUŞTU...
Küresel ısınmanın gün geçtikçe kendini hissettiren sonuçlarına ve ulaştığı boyuta dikkat çekmek isteyen yüzbinlerce kişi dünyanın 78 ülkesinde bir çok şehirde, 8 Aralık Cumartesi günü aynı anda sokağa çıktı. Bilindiği gibi, Kyoto Protokolü’nü imzalamayan üç ülke kalmıştı. ABD, Avustralya ve Türkiye.. Avustralya’nın Bali’de yapılacak toplantıdan önce Kyoto’yu imzalama kararı almasıyla, Kyoto’yu imzalamayan ülkeler arasında sadece ABD ve Türkiye kaldı.. Yani Sam amcası ve onun kucağındaki...


Türkiye’de eylemlerin adresi Kadıköy İskele meydanı oldu. Eyleme, AKP hükümetine Kyoto’nun imzalanması çağrısı yapan küresel ısınma ve kapitalizm karşıtı binlerce kişi katıldı. “Başka bir enerji mümkün”, Nükleere inat, yaşasın hayat”, İklim değişikliğini durdur, yaşamı sürdür” sloganlarının atıldığı miting renkli görüntülere sahne oldu. Küresel ısınma ve Kyoto imzalansın mitingi , Kadıköy’de bugüne kadar çevre ile ilgili yapılan en kalabalık eylem oldu..


Bundan sonraki hedef bu doğrultuda 26 Nisan 2008'de yine Kadıköy’de yapılacak olan ‘Nükleer santral İstemiyoruz’ eylemi olacak...
-Nükleer santral istemiyoruz, çünkü pahalıdır,
-Nükleer santral istemiyoruz, çünkü küresel ısınmaya çare değildir,
-Nükleer santral istemiyoruz, çünkü tehlikelidir,
-Nükleer santral istemiyoruz, çünkü nükleer santral nükleer silah demektir,
-Nükleer santral istemiyoruz, çünkü Çernobil’i unutmadık...
Çernobil’de yaşanan nükleer santral kazasını, ölen binlerce insanı, kadınları, işçileri, yoksulları, yaşlıları, hayvanları, yok olan tüm canlı yaşamını unutmadık..
26 Nisan Çernobil felaketinin yıldönümü ama 26 Nisan yeni felaketleri engellemenin de baslangıcı.. 26 Nisan 2008’de yine İstanbul Kadıköy’deyiz, çünkü “Nükleer Santral İstemiyoruz!”


HABER VE FOTOĞRAFLAR: VAHİT AKÇA