21 Aralık 2007 Cuma

SAVAŞ DİNÇEL'İ YİTİRDİK
Usta bir oyuncuyu, müthiş bir sanatçıyı, bir büyük değeri, iyi bir karikatürcüyü, bir "Baba" öğretmeni, "dost" bir insanı daha yitirdik...
SAVAŞ DİNÇEL (1942-2007)
Gene çok erken bir kayıp... Gene çok değerli bir sanatçının insanın içini yakan gidiş anı...Bir kaç ay önce ciddi bir rahatsızlık geçirip hastaneye kaldırılmış ama daha sonra taburcu olup "Sessiz Gemiler" adlı dizideki "baba" rolüne "sessiz-sedasız" devam etmişti büyük usta...Ama bu devam ne yazık ki uzun sürmedi... Sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, karikatürcü Savaş Dinçel , önceki gece 02.00'de, evinde aniden rahatsızlanmasının ardından ambulansla kaldırıldığı Memorial Hastanesi'nde 65 yaşında yaşama veda etti. Savaş Dinçel için 21 Aralık Cuma günü, saat 10.00'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde bir tören yapılacak. Dinçel, Teşvikiye Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez , Dinçel'in gece saat 23.00 sıralarında enfarktüs şüphesiyle hastaneye getirildiğini belirtti ve "Tetkikler sonucu Dinçel'in rahatsızlığının enfarktüs ile alakalı olmadığı ve bir iç kanama geçirdiği ortaya çıktı. Dinçel müdahalelere yanıt vermedi ve saat 02.00 sıralarında hayatını kaybetti'' dedi.


SAVAŞ DİNÇEL KİMDİR?

Oyuncu, yönetmen, yazar, karikatürcü Savaş Dinçel, 1942'de İstanbul'da doğdu. Tiyatro eğitimine İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde başladı. İlk kez İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahneye çıktı. Şehir Tiyatrosu'nda çalışırken 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası'yla tiyatroya ara verip GÜM'de (Güldürü Üretim Merkezi) profesyonel karikatür çizeri olarak çalışmaya başladı. Tekrar tiyatroya dönünce karikatür ve afiş çalışmalarına tiyatroyla birlikte devam etti. Üç yıl Günaydın gazetesinde 'TONTON' adlı bant karikatürü çizdi. Bu arada Şan Müzikholü'nde ve Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra, önce konuk olarak sonra da Danıştay kararıyla Şehir Tiyatroları'na geri döndü. İki kez karikatür sergisi açan, 'Çizgilerle Nâzım Hikmet' adlı çizgi roman bir kitap hazırlayan Dinçel, beyazperdede Ziya Öztan' ın yönetmenliğini üstlendiği Kurtuluş ve Cumhuriyet adlı filmlerde İsmet İnönü' yü canlandırdı. Dinçel; Hababam Sınıfı, Merdoğlu Ömer Bey, Ağır Roman, Sinekli Bakkal, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Oğlum Adam Olacak gibi ünlü filmlerle, TV'de Ekmek Teknesi ve son dönemde oynayan Sessiz Gemiler gibi dizi filmlerde rol aldı. 2001'de ÇASOD En İyi Oyuncu Ödülleri'nde 'Dar Alanda Kısa Paslaşmalar' la, aynı yıl İstanbul Film Festivali'nde aynı filmle ve 2000 yılında da SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde yine aynı filmle ' En İyi Erkek Oyuncu' ödüllerini aldı.


Cumhuriyet gazetesinden Savaş Dinçel'le ilgili görüş ve düşünceler...


SANAT DÜNYASI YASTA

Erol Keskin: Çok çok daha güzel işler yapacak, öncülük yapacak biriydi. Aynı zamanda çok da iyi bir hocaydı. Karakter itibarıyla da son derece sağlam karakterli bir insandı. Çok üzgünüm.

Kenan Işık: Savaş, sadece yeteneğiyle değil, tiyatro ahlakıyla da, iç ahlakıyla da çok değerli, öncü bir sanatçıydı. Tiyatro dünyasına ve onu seven bütün seyircilerine başsağlığı diliyorum.

Mustafa Altıoklar: Savaş Ağabey'le büyük bir uyum içinde çalıştık. Onu hep yapıcı ve nüktedan havası, derviş edasıyla hatırlayacağım.

Müjdat Gezen: 48 yıllık arkadaşım, kardeşim, can yoldaşım, her şeyimdi. Bundan böyle eksik bir uzuvla yaşamaya çalışacağız.


Zeynep Oral: Tiyatromuzun yetenekli bir emekçisi, çalışkan bir neferi, usta oyuncusuydu. Belki de hepsinden öte iyi yürekli, cömert, nabzı toplumun nabzıyla birlikte atan, aydın sorumluluğunun bilincinde bir insandı. Eksikliğini çok hissedeceğiz.


Arif Erkin: Çok erken ayrıldı aramızdan. Çok yönlü, en önemlisi de çok aydınlık bir insandı. Büyük kayıp.


Cihan Demirci: Savaş Dinçel'le üç yıl GÜM'de (Güldürü Üretim Merkezi) birlikte çalıştık. Çok yönlü, yetenekli, olağanüstü bir sanatçıydı. Benim için çok önemli bir ustaydı. Çok erken bir kayıp.


Tan Oral: Savaş iyi bir dost ve iyi bir çizerdi. Ciddi, neşeli ve hüzünlü bir sanatçıydı. Tiyatro oyunculuğu ve mizah çizerliğini birlikte götürüyordu. Yayımladığı kitabının adı gibi kendisi de "çoksesli" bir insandı. Gök kubbede bir seda şimdi.



ONUN MSM'DE ÖĞRENCİSİ OLMUŞ GÖKSEL BEKMEZCİ DE DİYOR Kİ:
"İyi bir insan, iyi bir ögretmen, iyi bir arkadas, iyi bir oyuncu, iyi bir ressam, iyi bir yazar, iyi bir karikatürist... Bana kalırsa kendi başına iyi'nin tanımıydı... Sahip olduğumuzun ne kadarını hissedebiliyoruz bilmiyorum ama kaybımız büyük..."

BU BÜYÜK OYUNCUYU, SEVGİLİ SAVAŞ DİNÇEL'İ MİZAHHABER'E EMEK VERENLER OLARAK DA SEVGİYLE ANIYORUZ...