26 Şubat 2008 Salı

SARKO DA VATANDAŞINA
SARKIYOR AMA
FRANSIZIN ÇİFTÇİSİ
FRANSIZ KALMIYOR!

Lider kalitesi bütün dünyada içler acısı bir halde. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, katıldığı bir tarım fuarında kendisiyle tokalaşmak istemeyen bir vatandaşa, "S... git" (Casse toi) diye küfür etmiş. Yani Sarko da bizim BAŞBAKANA Fransız değil, ama bu olayda asıl altı çizilmesi gereken Fransız çiftçisinin-halkının tepkisi ve bilinci!

Fransa'nın başına gelen de çok farklı biri değil... Malum ona kısaca "Sarko" diyorlar. O da halkına sarkıp duruyor belli ki adına güvenerek. Olay Paris Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarında yaşanmış...

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu yıl 30 ülkeden 1000'in üzerinde şirketin katıldığı fuarın geniş güvenlik önlemleri altında yapılan açılışına Tarım Bakanı Michel Barnier ile birlikte katılmış. Üç kademeli koruma çemberi içinde fuara giren Sarkozy, halkı selamlarken kendisini yuhalayan bir vatandaşa sinirlendi. Ardından kalabalıktan bir başka vatandaşın elini sıkmak isteyen Sarkozy, beklemediği bir tepkiyle karşılaşmış...

"ÖYLEYSE S...GİT BURADAN!"

Sarkozy, "Aaa, hayır, dokunma bana" diyen vatandaşa, "Öyleyse s... git buradan" diye cevap vermiş. Bu yanıt "Ananı al da git" demenin Fransızcası olsa gerek!

Tokalaşmak istemeyen vatandaşın "Elimi kirleteceksin" diye devam etmesine öfkelenen Sarkozy, bu kez, "Casse toi alors pauvre con" (S... git, zavallı gerizekalı) diyerek hakaretini sürdürmüş.

Fransız argosunda "Defol git"ten daha ağır bir anlamı olan "Casse toi" ifadesi yüzünden banliyölerde gençler birbirine bıçaklayabiliyor. "Gerizekalı, aptal, dingil" diye çevrilebilecek "Con" kelimesi de ancak kavgada söylenebilecek bir söz. Sarkozy'nin sinirli halini gören diğer standlardaki çiftçiler, "Burada ne işin var, zaten her akşam bütün televizyonlarda suratını görüyoruz" diye laf atarken yuhalamaya devam etmişler.

Bizde Başbakana yaklaşmaya, derdini anlatmaya çalışan bir tane çiftçi çıktı, adamın hayatı kaydı. Fransa'da da buradakilere benzeyen bir Cumhurbaşkanı var belki ama HALK AYNI HALK diyebilir miyiz?.. Fransızın çiftçisi de, köylüsü de bilinçli ve en önemlisi "cahil" değil... Aramızda böyle önemli bir fark var. Fransızın köylüsü lafını böyle oturtur ama o lafı oturttu diye adamın hayatını kaydırmazlar oralarda. Her ne kadar "Sarkozy" düzeyinde liderleri olsa da oralarda zamanında yaşanmış Rönesans aydınlanmasının izleri, çok Sarkozy'leri pencereden aşağı sarkıtmıştır ve zamanı geldiğinde gene sarkıtacaktır. Sonuçta biz kendi zavallı halimize yanalım!..

Cihan Demirci