24 Ocak 2009 Cumartesi

HÜRRİYET GAZETESİ
KURUCUSU
SEDAT SİMAVİ'NİN
ADINI LOGOSUNDAN
ÇIKARDI!..
Bu ülke medya ayıpları ülkesi... Kimi yandaş-yalaka medya sırtını iktidara dayamış, Ergenekon adlı akla ziyan davadan kimlerin içeri alınacağının toto'sunu oynarken, diğer yanda gibi duranlar da boş durmuyorlar... Hürriyet gazetesi 23 Ocak 2009 Cuma gününden itibaren gazete başlığının altından kurucusu Sedat Simavi'nin adını çıkarttı ve yerine internet sitesinin adresini koydu... Buradan atılan "Sedat Simavi" ismi, gazetenin iç sayfalarındaki künyesinin en altında, en görünmez yere kondu. "Sedat Simavi" gibi çok büyük bir değerin adının toptan silinme operasyonunun son ayağı oldu aslında bu hareket...

Dünkü Hürriyet'in logosundaki değişikliğin farkına varıp MİZAHHABER'de haber yapmak için sıraya koymuştuk ki, blogumuza katkılarını ilk günden beri sürdüren karikatürcü arkadaşımız Mustafa Bilgin'in mailini aldık... Şöyle diyordu Mustafa Bilgin arkadaşımız mailinde: "Sedat Simavi.. Karikatür tarihimizde önemli ve onurlu bir yere sahip olan bu kimligin anısına saygı olarak yapılan uluslararası karikatür yarısmasının ismini degistirip "Aydin Dogan" karikatür yarismasi yaptılar önce, simdi de ismini logo'dan cikarttilar.Güç'ün vefa, saygi, değerbilirlik gibi hasletlerden degil, paranin fazlaligindan geldigi bir çağa taniklik ediyoruz çünkü..."

Gerçekten de SEDAT SİMAVİ, bu ülkenin yayıncılık tarihinin yüz akı, öncü bir isimdir... Biz mizahçılar için en önemli özelliği, onun öncelikle "karikatürcü" olmasıdır. Karikatürcülüğünün üzerine yayıncılık tarihimizde pek çok dergi ve gazete türünün öncü ismi olmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında "Aydede" adlı mizah dergisi Osmanlı'yı yani İstanbul hükümetini desteklerken, o "Güleryüz" adlı mizah dergisiyle Mustafa Kemal'in yani Ankara hükümetinin yanında yer almıştır. Pek çok mizah dergisi, kadın dergisi, magazin dergisi yayınladıktan sonra 1948'de Hürriyet gazetesini kurmuştur. Hürriyet'i yıllar önce satın alan şu anki sahibi Aydın Doğan, "Sedat Simavi" adına yıllarca düzenlenen karikatür yarışmasının adını değiştirerek, "Aydın Doğan Karikatür Yarışması"na çevirmişti. Pek çok "usta" karikatürcü bu tavra zerre kadar sesini çıkarmadan bu yarışmada jüri üyeliği bile yaptı ve yapıyor ne acı ki... Sedat Simavi'nin gazeteciliğe-yayıncılığa getirdikleri oğlu Erol Simavi zamanında bir mirasyedi gibi zaten silinmeye başlamıştı. Ama onun adını taşıyan bir yarışmanın adını silenler, son olarak 23 Ocak 2009 günü, son aşamaya da gelerek gazete başlığının altındaki ismini de sildiler... Ama onun basın tarihimize kazıdığı öncülüklerin, cesaretin, atılımın izlerini kolay kolay silemeyecekler.

Aralarına girmeye çalıştığınız, kapılarına adeta omuz attığınız o "ileri" ülkelerde insanlar bir kurumu satın aldılar diye kendilerinden öncekilerin adlarını silmiyor, tam tersine onların adlarını yaşatıyor, onlara daha fazla sahip çıkıyorlar, böylece kendi adları daha da büyüyor... Ama bizim "Alaturka" ülkemizin medya patronluğu da işte bu kadar oluyor... Benden sonra tufan ülkesi burası... Sil gitsin... Eğer gene Sedat Simavi'nin bizzat kurduğu "Gazeteciler Cemiyeti" de olmasa, onun adını taşıyan herhangi birşey kalmayacak bu ülkede... Ama bu zihniyet gün gelir, işi iktidara da bırakmadan ordaki adını da siler elbet...

Sevgili Sedat Simavi; biz bir avuç "değer bilir" ve "deli" mizahçı-karikatürcü takımı, tüm silmelere-görmezden gelmelere inat, senin adını, elimizden-internetimizden geldiği kadar yaşatacağız...

UĞUR MUMCU gibi bir büyük değerin katledilişinin 16. yıldönümünde şu uğraştığımız işe bakın... Zaten aramızdan gitmiş, yok olmuş değerlerini hergün bir şekilde yeniden öldüren bu "ucuz insan pazarı" ülkeye yazıklar olsun!!!!!

CİHAN DEMİRCİ

-------------------------------------------------------

SEDAT SİMAVİ KİMDİR? (Oku öğren!)


Sedat Simavi 1896’da İstanbul’da doğdu. Babası Samsun mutasarrıfı Hamdi bey'di. Anne tarafından dedesi eski sadrazamlardan Saffet Paşa'dır. Orta ve lise tahsilini Kadıköydeki Saint Joseph Fransız okulu ile Galatasaray Lisesinde yaptı. 1912’de Galatasaray Lisesini bitirdi. Ayrıca Galatasaray Lisesinde tarih öğretmenliğinde bulundu. Bu kısa hizmetten sonra yazı hayatına atıldı.

İnci, Diken, Karikatür gibi mizah dergileri yayınladı. 1916’da haftalık olarak yayımlamaya başladığı Hande dergisiyle basın hayatına başladı. 1917’de Pencere ve Casus isimli Türk sinemasındaki ilk konulu Türk filmlerini yönetti. 1920’de Dersaadet adıyla günlük bir gazete çıkardı; Kurtuluş Savaşı yıllarında yayınladığı Güleryüz isimli mizah dergisiyle Kuvayi Milliyecileri destekledi. 1921-1930 yılları arasında Hanım, Hacıyatmaz, Yıldız, Meraklı Gazeteci, Yeni Kitap, Arkadaş gibi çok sayıda dergi yayımladı. 1933’te çıkardığı haftalık Yedigün ve 1935’te devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayımını uzun yıllar sürdürdü. 1946’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı ve 1949’a kadar başkanlığını yürüttü.1 Mayıs 1948’de Hürriyet gazetesini kurdu ve baş yazarlığını yaptığı bu gazeteyi Türkiye’nin en çok okunan gazetesi durumuna getirdi. Mizah alanında da eserler veren Simavi’nin Yeni Zenginler (1918) ve Kadınlar Saltanatı (1920) isimli karikatür albümleri vardır.Sedat Simavi devrinin en ünlü haftalık dergisi olan Yedigün'ü çıkarmış , böylece Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir. Ayrıca Hürriyet gazetesini kurarak basın hayatında ileri bir hamle sağladı.Hayatının sonuna kadar da gazeteci olarak "Hürriyet"te başmakaleler yazdı. Sedat Simavi'nin gazetecilik dışında da çeşitli eserleri vardır; Fuji-Yama adıyla bir roman, Ceza ve Hürriyet Apartmanı adıyla 2 piyes yazmıştır.Hürriyet Apartmanı 1945'te filme de çekilmiş.Talat Artemel başrolünü oynamıştır. Sedat Semavi 11 Aralık 1953’te, henüz 57 yaşındayken İstanbul’da öldü.