23 Şubat 2009 Pazartesi

CİHAN DEMİRCİ'DEN
GÖRSEL SUNUMLU
BİR SÖYLEŞİ:
"MİZAH
DERGİCİLİĞİMİZ
140 YAŞINDA"

Cihan Demirci'nin hazırlayıp-sunduğu görsel sunumlu söyleşi 21 Şubat 2009 Cumartesi günü, İstanbul Saraçhane'de bulunan Karikatür Mizah Müzesinde gerçekleşti. Bu söyleşinin ardından Akdağ Saydut, izleyenleri "Karagöz Gazetesi" yıllarına götürdü ve müzenin sergi salonunda "Karagöz Gazetesi Sergisi" açıldı...
Cihan Demirci, Karikatür ve Mizah Müzesinin salonunu dolduran izleyicileri 140 yıllık bir mizah yolculuğuna çıkardı...

Soğuk mu soğuk, yağmurlu mu yağmurlu, buz gibi bir havada, 21 Şubat Cumartesi günü, Saraçhane’deki Karikatür ve Mizah müzesine gelenler, Türk Mizah Dergiciliğinin 140 yılı bulan tarihine, görsel bir sunum eşliğinde şahit oldular. Türk mizah tarihi üzerine yıllardır araştırmalar, incelemeler yapan, kitaplar hazırlayan, bu konuda dergilerde, gazetelerde ve internet sitelerinde pek çok yazı yayınlayan Cihan Demirci, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı görsel sunumu, 21 Şubat Cumartesi günü, Saraçhane’deki müzenin küçük salonunu dolduran bir kısmı karikatürcü, bir kısmı karikatür-mizah meraklısı 40 civarındaki izleyiciye sundu. Görsel sunumlu söyleşiye Diyojen gazetesi öncesinden başlayan Cihan Demirci, ilk mizah yayını sayılan Diyojen’in çıkışıyla yol alan 140 yıllık serüvenin, daha 10 yıl bile geçmeden 1878’de 2. Abdülhamid döneminde 30 yılı bulan bir kesintiye uğramasını, mizah yayınlarının yasaklandığı 30 yıllık süreçte neler yapıldığını, 1908’deki 2. Meşrutiyet döneminde başlayan özgürlük ortamında arka arkaya çıkan mizah yayınlarını, Ali Fuat Bey'i, Cemil Cem’i, Kalem’i, Karagöz’ü, Cem dergilerini bu isimlerden ve yayınlardan örnek karikatürler eşliğinde anlattı.

Hem karikatürcü ama daha çok da yayıncı olan Sedat Simavi’yi onun çıkardığı mizah yayınlarını, Güleryüz’ü, 1922’de Aydede’nin çıkışını, gene 1922 yayına başlayan en uzun ömürlü mizah dergisi Akbaba’yı kapak örnekleriyle anlatan Demirci, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında çıkan mizah dergilerinden kapak ve karikatür örnekleri eşliğinde, Cemal Nadir’li, Amcabey’li, Ramiz’li, Tombul Teyze’li, Karikatür dergisi dönemini, Necmi Rıza’lı yılları, derken 1950’li yıllarda çıkan; Tef, Dolmuş, Pardon, Papağan gibi dergileri, ardından gelen 70’li yılları Salata’yı, Gırgır dergisini, Oğuz Aral’ı, Çarşaf, Fırt, Mikrop, Çivi gibi dergileri, 80’li yılları, Limon, Hıbır dönemini, Güldürü Üretim Merkezinin mizah sayfalarını, çıkardığı ekleri, sonrasında 90’lı yılları Leman dergisini, ardından 2000’lerde çıkan; Penguen, Uykusuz gibi dergileri, son dönemde çıkan aylık İslamcı Caf Caf dergisini, mizah tarihimizde kısa süreli çıkmış mizah dergilerini, bu süreçte yayınlanmış gazete mizah eklerini, gazetelerin verdiği mizah sayfalarını bile atlamadan 2 saati aşan görsel sunumu keyifle dinleyen izleyicilerle paylaştı.

Bu görsel sunum sırasında salonda bulunan karikatürcü konuklardan Raşit Yakalı, söz Çarşaf dergisi yıllarına ve Çarşaf karikatür okuluna geldiğinde, söz alarak o dönemi, yaptıklarını salonu dolduran konuklara aktardı.

Böylesi kötü hava koşullarında, zaten soğuk ve küçük olan müze salonunda karikatürcülerin, karikatür-mizah meraklıların yanı sıra ilgili üniversiteli gençlerin, hatta anne-babasıyla okul ödevine katkı sağlamak için gelen bir 4. sınıf öğrencisinin bile bulunması etkinliği düzenleyenlere ayrı bir mutluluk yaşattı.


Görsel sunumlu söyleşiyi izleyenlerin içinde karikatür dünyasından; Raşit Yakalı, Aziz Yavuzdoğan, Erdoğan Başol, Yurdagün Göker, Orhan Doğu, müze müdürü Erdoğan Bozok, Mustafa Bilgin, Nuray Çiftçi, Kemal Özyurt, Köksal Çiftçi, Veysel Öktem, Vahit Akça, Mehmet Keskinkılıç, Akdağ Saydut vardı. Taraf Gazetesinden Dicle Baştürk’ün, yazar Ahmet Bayındır’ın, gazeteci Şengül Durucu’nun, üniversiteli mizah dostlarından Elif Güzelses’in ve arkadaşının, karikatürle ilgili çalışmalar içindeki üniversiteli Umurhan arkadaşımızın, adını bilemediğimiz üniversiteli genç arkadaşların, Demirci'nin lise yıllarından arkadaşları; Bülent Atak ve Mehmet Doğruer’in, Kaş’ın kültür-sanat dostlarından Canan Erdoğan'ın da izlediği görsel sunumda Ulusal Kanal da çekim yaptı.

Mizah Tarihimizin 140 yılını anlatan bu görsel söyleşinin hemen ardından karikatürcü Akdağ Saydut’un hazırladığı “Karagöz Gazetesi”ne dair bir sunum izlendi. Saydut sunumunda 1908’deki özgürlük ortamında çıkmaya başlayan, 1935’te Sedat Simavi’nin satın almasından sonra da ömrünü 50’li yıllara dek sürdüren, mizah tarihimizin şu ana dek en uzun ömürlü 3. dergisi olan Karagöz’ü anlattı.


Akdağ Saydut, Karagöz Gazetesi sunumu sırasında...

Bu sunum sonrasında müzenin sergi salonunda “Karagöz Gazetesi Sergisi” açıldı. Kısacası soğuk mu soğuk, yağmurlu ve fırtınalı bir günde, Saraçhane’deki tarihi müzeyi dolduran (Gazanfer Ağa Medresesi) mizah ve karikatür dostları adeta 140 yıllık bir mizah tarihi yolculuğuna çıkmış oldular…

Bu arada şu bilgiyi de ekleyerek bitirelim sözümüzü; Cihan Demirci’nin “MİZAH DERGİCİLİĞİMİZ 140 YAŞINDA” başlıklı bu görsel sunumlu söyleşisi 2009 yılı içersinde gelecek istek üzerine başka mekanlarda, başka şehirlerde de tekrarlanacak…


(HABER: MİZAHHABER)
(Fotoğraflar: Aziz Yavuzdoğan-Bülent Atak-Akdağ Saydut)