4 Haziran 2009 Perşembe

BİR BENZERLİK HİKAYESİ
HABERİ İLE, SUYU ÇIKAN
YARIŞMALAR HAKKINDA...

Önce, Tuğrul Eskikul imzasıyla MİZAHHABER'e ulaşan bir mailde yazanları aynen aktarıyoruz: "2008-AD yarışma katalogunda geçen sene gördüğüm bir eserin neredeyse aynısı ,bu yıl Musa Gümüş adlı karikatürcü tarafından yeniden yorumlanarak Brasil'de ödül kazanmış. Sizlerle de paylaşmak istedim. Ki ; Emek veren, kafa patlatan sanatçılara yazık olmasın... "


ŞİMDİ GELELİM MİZAHHABER'İN GÖRÜŞÜNE: Yarışmaların epeyce zamandır tadının kaçtığını, suyunun çıktığını, bir-iki yarışma dışında bu işin sadece "PARA ÖDÜLÜ" için sürdüğünü daha önce de bu blogta pek çok kez yazmıştık. Son olarak dün sonuçlanan Aydın Doğan Karikatür Yarışmasında ödül alan karikatürlerin "ESPRİLERİ" dünden beri ciddi bir tartışma konusu yarattı. Bu yarışmada zaten her yıl aynı şeyler yaşanıyor. Bu yıl özellikle 2. olan sevgili Kürşat Zaman'ın karikatürü(Ki kendisi sağlam bir desen sahibi, bildiğimiz gördüğümüz kadar iyiniyetli, yetenekli bir çizer arkadaşımızdır, MİZAHHABER'e de zaman zaman katkıları olmaktadır.) daha şimdiden epeyce tartışma yarattı. Çizim olmayan bu esprinin ne kadar karikatür olduğu ve karikatürün sınırlarının artık nereye kadar gittiği bu ödülü veren jüri üyelerince de sorgulandı mı acaba? diye soracakken bize Tuğrul Eskikul imzalı yukardaki mail geldi.

Burda da tesadüfe bakın ki bu kez Kürşat Zaman'ın geçen yıl ki bir karikatürünün Musa Gümüş arkadaşımızca benzerinin yapılmış olduğu bilgisi iletiliyor. Bu mesleğe yıllarca, artık sadece "PARA TUZAĞI" olmuş kimi yarışmalarla değil de dergilerde uzun yıllar dirsek çürütürek de emekler vermiş olan, karikatürün yıllardır bir ders olarak öğretmenliğini yapan Musa Gümüş arkadaşımızın özellikle son bir-iki yıldır bu türden epeyce şaibeyle suçlanması, doğrusu bizi çok üzüyor... Musa arkadaşımızın da bu artık konulardan sıkılmış, bıkmış olması gerek... Ama gelen ödüller sonrasında ortaya çıkan benzer karikatürler sürdükçe insan ne diyeceğini şaşırıyor...

Ama bu durum adı sıkça gündeme getirilen Musa Gümüş'le sınırlı bir konu değil. Musa'nın "Günah Keçisi" durumuna düşürülmesinde de insan artniyet aramıyor değil. Çünkü para ödüllü yarışmalarda ortada ciddi bir rant dönmeye başladı.

Diyeceğimiz artık o ki; KARİKATÜRCÜLER BAŞKA YERDEN YANİ DERGİLERDEN, GAZETELERDEN PARA KAZANAMAZ OLUNCA, YARIŞMALARDAN PARA KAZANMA DERDİNE ÖYLESİNE BİR DÜŞTÜLER Kİ, İÇİNE DÜŞTÜKLERİ YERDE DAHA BU TÜRDEN DAHA ŞAİBE YAŞANACAĞI AÇIK... ÇÜNKÜ NEFES BİLE ALMAKSIZIN YARIŞMALARA KARİKATÜR YOLLUYORLAR. OYSA BU İŞ DERGİYE KARİKATÜR ÇİZMEYE BENZEMEZ. BU DENLİ HER YARIŞMAYA KATILIM, BU DENLİ ÇOK ÖDÜL, ARTIK YAPILMAMIŞ ESPRİNİN KALMADIĞI BİR DÜNYADA BİR ŞEKİLDE MUTLAKA BAŞ AĞRITACAK SONUÇLAR DOĞURACAKTIR... BİZ ŞAHSEN YAZMAKTAN, TAKİP ETMEKTEN YORULDUK, DİYECEK DE PEK BİRŞEY KALMADI...DÜŞÜNÜN BİZ BURDA ÇOK "İNCE" NOKTALARDA GEZEN NAİF BİR BLOGUZ... BİZ DAHA "SEDAT SİMAVİ" ADINI TAŞIYAN BİR YARIŞMANIN "AYDIN DOĞAN" ADINI ALMASINI BİLE PROTESTO EDİYOR, BU YARIŞMAYI DAHA YOLA ÇIKIŞ NOKTASINDAN ELEŞTİRİYORUZ...YANİ BU İŞİ GİDEREK "PARA ÖDÜLÜ" İÇİN YAPMAYA BAŞLAYAN ÇİZERLERLE OLAYA BAKIŞ FARKIMIZ ÇOK AÇILDI ARKADAŞLAR... SONUÇTA BELLİ Kİ BU PARA ÇARKI BÖYLE SÜRÜP GİDECEK... BÖYLE SÜRDÜKÇE DE, BELKİ BAZI KARİKATÜRCÜLER İYİ PARALAR KAZANACAKLAR AMA BUNUN KARİKATÜRE KATTIĞI ŞEY; ONARILMASI EPEYCE ZAMAN ALACAK BİR ZARARDAN İBARET OLACAK... NEYSE BU KADAR LAF YETER!.. SUYA YAZI YAZMAK GİBİ YAPTIĞIMIZ ŞEY...:))