29 Eylül 2009 Salı

DEMOKRAT PARTİ
DÖNEMİNDE SİYASİ
KARİKATÜR KİTABI

Genç araştırmacı Yasin Kayış'ın "Demokrat Parti Döneminde Siyasi Karikatür" adlı kitabı Libra Yayınlarından çıktı. MİZAHHABER olarak zaman zaman değinmeye çalışığımız bir dönemi anlatıyor Yasin Kayış... Aslında bugün AKP iktidarı tarafından karikatüre ve mizah dergilerine ardı ardına açılan davaları, karikatürün yaşadığı baskıları daha iyi anlayabilmek için bu blogta daha önce de değindiğimiz gibi "Demokrat Parti"nin FAŞİZMİ altında geçen o 50'li yılları iyi bilmek gerekiyor. Nerden nereye geldiğimizi daha iyi anlamak için aslında 1869-1908 arasındaki karikatürün bu topraklardaki ilk baskı döneme de bakmak gerekiyor... Bu kitap alanında epeyce geç kalmış bir kitap olarak genç sayılabilecek bir araştırmacıya kısmet olmuş...

Kitabın şu sorulara yanıt aradığı yazıyor arka kapağında: Tarih sadece klişeleşmiş birtakım kaynaklarla mı yazılır?", "İnsan ürünü olan her şey gibi karikatürler de tarih yazımında birer belge olarak kullanılamazlar mı?"

Bu sorularla yola çıkan Yasin Kayış, bu kitabıyla tarihçilerin pek de ilgisini çekmemiş sadece bir kaç araştırmacının ve karikatürcünün ilgi alanına girmiş bir yere adım atıyor. Karikatürleri merkeze koyarak hem bir dönemin panoramasını çizmeye hem de söz konusu dönem içerisinde karikatür sanatı ile siyaset arasındaki etkileşimi değerlendirmeye çalışıyor. Çalışma, bir yandan yakın tarihe ilgi duyanları karikatürler aracılığıyla 1950'li yıllara götürürken, diğer yandan da dönem araştırmacılarına yeni kaynak alternatifleri sunuyor... Bu tür çalışmaları yıllardır yapmaya çalışan, bu anlamda internette ve çeşitli dergi-gazetelerde yazılar yayınlayan bir yazar-çizer olarak gönülden dileğim; bu tür çalışmaların sayısının daha da artmasıdır. Tabii bu çalışmaların artması için unutulmaması gereken; bu tür çalışmalara ilgi duyan genç bir kitlenin de oluşabilmesi gerekiyor... (Cihan Demirci)


YASİN KAYIŞ KİMDİR: 1976 yılında Zonguldak'ta doğan Yasin KAYIŞ, ilk öğrenimini Zonguldak'ta tamamladıktan sonra Kastamonu Göl Anadolu Öğretmen Lisesi'ni, ardından da Dokuz Eylül Üniversitesi-Buca Eğitim Fakültesi-Tarih Öğretmenliği Bölümü'nü bitirdi. 1998 yılında mezun olarak öğretmenliğe başladı. Hatay ve Sivas'ta öğretmenlik yaptıktan sonra İzmir'e atandı. 2002-2004 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi-Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde Yüksek Lisans öğrenimini sürdürerek "Demokrat Parti İktidarı Döneminde Siyasi Karikatür" başlıklı teziyle mezun oldu. Evli ve bir çocuk babası olan yazar, İzmir'de Tarih Öğretmenliği görevini sürdürmenin yanı sıra araştırma ve yazı çalışmalarını sürdürmekte olup, çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Halihazırda Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde doktora öğrenimini devam ettirmektedir. (Kaynak:Libra Yayınları sitesi...)