30 Ekim 2009 Cuma

DANİMARKALI
KARİKATÜRCÜ
GİZLENEREK
YAŞIYOR...

Muhammed Peygamber'i sarığında bir bombayla çizerek dünya üzerinde bir "KARİKATÜR KRİZİ"ne yol açan Danimarkalı karikatürcü Kurt Westergaard, bir suikast girişiminin ortaya çıkarılmasından sonra yeniden saklanmak zorunda kaldı.Kurt Westergaard yaklaşık dört yıldır hapis hayatı yaşamaktan şikayetçi.
BBC'nin haberine göre; Westergaard'ın gazetesinin kültür editörünü de kapsayan suikast girişimi yüzünden ABD'de iki kişi tutuklanmıştı. Pakistan'da askeri eğitim almakla suçlanan bu kişiler, Mickey Mouse Projesi kod adını verdikleri bir plan yaparak Müslümanları öfkelendiren 12 karikatürü basan Danimarka gazetesini hedef almakla suçlanıyor. 74 yaşındaki Westergaard, bu yılın başlarında saklanmaktan vazgeçmişti. Kurt Westergaard tartışmada başından beri geri adım atmadı ve Batı kültüründe önemli bir yer tutan ifade özgürlüğü konusunda ödün vermeyeceğini söyledi. Bunun bedelini Jyllands-Posten gazetesinin ısmarladığı karikatürleri çizen 11 meslektaşıyla birlikte özgürlüğünü kaybederek ödedi.

Üç yıl boyunca halk içine pek çıkmayan Westergaard, polis ile istihbarat servisi tarafından gece gündüz korundu. Ancak bu yılın baharında bir mahkum gibi yaşamaktan bıktığını söyleyerek, adeta bir kaleye dönüştürülen evindeki korumaları uzaklaştırdı.

'Yaşlıyım, korkmuyorum'

O dönemde tanıştığım Westergaard, ilerleyen yaşının korkuyu unutmasına yardım ettiğini ve Danimarka istihbarat örgütü PET'e güvendiğini söylemişti. Mickey Mouse Projesi'ni araştıran Amerikalı ajanlar, zanlılardan Davud Gilani'nin 2006'da ismini David Headley'ye çevirdikten sonra Jyllands-Posten binasını ziyaret ettiğini ve keşif yaptığını açıkladı.

Bunun üzerine Westergaard gazetenin internet sayfasına yazdığı bir mektupla yeniden gizlenmek zorunda kalacağını duyurdu. Böylece Westergaard hala saklanmakta olan diğer meslektaşlarına katılırken, Danimarka Müslümanlar Konseyi bir mesaj yayınlayarak suikast komplosunu kınadı, terörün İslam'a, değerlerine ve temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Konseyin açıklamasında "Herhangi bir hedefe saldırmak, tüm bir topluma ve halka saldırmakla birdir. Bu nedenle de hazırlaıklarında son aşamaya gelmiş görünen bir terör saldırısının engellendiğine memnunuz." denildi. (HABER KAYNAĞI: BBC)