29 Ekim 2009 Perşembe

GEÇMİŞ ZAMAN OLUR Kİ
GELİR CUMHURİYET
BAYRAMINA DEĞER!

Kutlanacak bir Cumhuriyet bile bırakmayan iğdiş edilmiş bir ülkede girdik Cumhuriyetin 86. yılına... Bu yüzden kutlamaktan çok anmak istedik Cumhuriyetin 44. yılından kalma bir Semih Balcıoğlu karikatürüyle bugünü...
Cumhuriyetin 44. yılından kalma bir AKBABA dergisi kapağı... Kapakta aramızdan 3 yıl önce ayrılan sevgili Semih Balcıoğlu ustanın karikatürü... Derginin çıkış tarihi: 25 Ekim 1967... Yaşı Cumhuriyetten eski olan Akbaba 45. yılında o tarihlerde... Kapakta Cumhuriyet bayramı coşkusunda kaçışan yobaz tipler görülüyor... Bu karikatürün üzerinden 42 yıl geçmiş durumda... 42 yılın sonunda karikatürdeki resim tersine dönmedi mi bir şekilde?.. Ne diyor başbakan bugünkü gazetelerde: "Yüzümüz hem Batı'ya hem Doğu'ya dönük"... Yani yüzümüz iki yüzlü bir yerde... Her yere dönüğüz... Her ortama uyarız icabında... Kendi çıkarımız nerdeyse oraya döneriz... Dönmeyi pek severiz... Yüzümüzü hala bulabilmiş değiliz aradan geçen 86 yılın sonunda... Çünkü çok yüzlülük maskesi altında aslında hep ikiyüzlüyüz...Oysa "Muasır medeniyetler" demişti Mustafa Kemal... Bize orayı göstermişti... Orayı kimisi Batı kimisi işine geldiği gibi Doğu anladı... Yani onu da bir güzel MUASIRALTI YAPTIK İŞTE SONUNDA!..

Bizi hüzün basıyor artık böyle günlerde... Çok yüzlülerden olamadık bir türlü... İkiyüzlü de değiliz... Samimiyiz... Mizahçıyız ne de olsa... Dedik ya başta da, kutlamaktan çok anmak istiyoruz sadece içini bir güzel boşalttığımız o Cumhuriyeti... Sahi bu arada içi elbirliğiyle boşaltılmış bu Cumhuriyet, hala coşkuyla kutlayabilenlere; KUTLU OLSUN!..

CİHAN DEMİRCİ-MİZAHHABER