29 Aralık 2009 Salı

MİZAH VE KARİKATÜR
DÜNYASINDAN KISA KISA...

* 3. ÇİÇEĞİ BURNUNDA KARİKATÜRCÜLER BULUŞMASI 16-17 OCAK'TA ADANA'DA... Gırgır dergisinin unutulmaz köşesi "Çiçeği Burnunda Karikatürcüler" sayfasından yetişen çizerler 2010 başlarında Adana'da 3. kez buluşacaklar. 12-17 Ocak tarihleri arasında Adana'da düzenlenecek 3. Çukurova Kitap Fuarında gerçekleşecek 3. Çiçeği Burnunda Karikatürcüler Festivali, Adana'lı çizerler; Mustafa Öncülş ve Sefa Sofuoğlu'nun girişimi ve Tüyap'ın desteğiyle 16-17 Ocak'ta çeşitli söyleşilerle, sergilerle ve panellerle gerçekleşecek.

* İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ KARİKATÜR ÖDÜLLERİ ZAFER GÜVEN İLE MUSTAFA YILDIZ'A VERİLDİ... İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nce (İGC) düzenlenen "Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması"nın ödül töreni, tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. İGC Başkanı Atilla Sertel, İzmirli gazetecilerin başı dik görev yaptığını söyledi. "Hepsini kutluyorum" dedi. 2008 yılı eserlerinin değerlendirildiği, iki ayrı kategoride ve 19 dalda gerçekleştirilen yarışmada toplam 38 kişi ödül aldı. Karikatür dalında Hürriyet Gazetesinden Cemal Zafer Güven "Başarı" ödülü alırken, EgeTelgraf gazetesinden Mustafa Yıldız "Teşvik" ödülü aldı.

* İZMİR'DE KARİKATÜR VE FELSEFE GÜNLERİ YAPILDI... Karikatürü felsefe, bilim, eğitim, edebiyat, vb. alanlarla ilişkilendirip farklı bağlamda yeni düşünsel olanaklar yaratmak, ilgili kişilerin bu alanlara yönelmesini sağlamak, karikatürün kuramsal altyapısının oluşturulmasına katkıda bulunmak, akademisyen, sanatçı ve öğrencilerin konuya dikkatlerini çekmek amaçlarına yönelik olarak düzenlenen Karikatür ve Felsefe Günleri, 25-26 Aralık tarihlerinde Alsancak'ta bulunan Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 25 Aralık 2009 da 'Felsefeden Karikatüre Özgür Düşünce Süreci' konulu ve 26 Aralık 2009 da 'Karikatür ve Felsefede İnsanın Görsel, Düşünsel Serüveni' başlıklı paneller yer aldı. Her iki günde de sabah 10.00-12.00 saatleri arasında Karikatür, Öykü, Şiir ve Felsefe konularında ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik atölye çalışmaları yapıldı. Gerek atölye çalışmalarının gerekse panellerin yoğun bir ilgi ile karşılandığı etkinlik kapsamında Karikatür ve Felsefe konulu bir karikatür sergisi de açıldı.


* BULUT BEBEK 20 YAŞINDA SERGİSİ AÇILDI... Nuray Çiftçi'nin 1989'da yarattığı halen Cumhuriyet gazetesinde çizmeye devam ettiği çizgi bant "Bulut Bebek" bu yıl 20. yaşını, Karikatürcüler Derneğinin Sultanahmet'teki sergi salonunda açılan sergiyle kutladı. 26 Aralık günü açılan sergi, 16 Ocak'a dek açık kalacak. Sevgili Nuray Çiftçi'ye ve Bulut Bebek bantına nice keyifli yaşlar diliyoruz...