10 Şubat 2010 Çarşamba

KEMAL ÜRGENÇ'İN "BİTMEDİ"
KARİKATÜR SERGİSİ
12 ŞUBAT'TA KADIKÖY'DE
AÇILIYOR...
12-19 Şubat tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Merkez Sanat Galerisinde Kemal Ürgenç “Bitmedi” adlı 14. kişisel karikatür sergisini açıyor.

14. kişisel sergisini açan sanatçının sergide 40'dan fazla karikatürü sergileniyor. Ürgenç; Renk, leke ve çizgi unsurlarını birarada taşıyan karikatürlerle sanatseverlerin önüne çıkıyor. Ürgenç’in çizgilerinde avant-garde anlatımla, buna uygun çizgi dünyası hiç de rastlantısal değildir. Yer yer şaşırtıcı, yenilikçi yaklaşımı çizgi dilinin tercih nedenlerinden birileri olmuştur. Onun çizgisindeki yolculuğu uzun zaman dilimini kapsıyor. Bir yandan 50 kuşağının mirasını devrelmişken bir yandan da kendi harcı ve kumuyla inşaasını kuruyor. Bunu da yığma bir renk anlayışı ile değil, canlı bir renk armonisi ile yapıyor. Bizi bir yerden alıp, başka bir yere götüren, ses veren görüntü sunan bir renk uyumu bu.

Çizgilerinde doğa - insan etkileşimi içinde barış, demokratik rejim sorunları, hayata dönük sorular, medya, insan hakları gibi kavramları gibi ele almaktadır.Bu temalar özellikle 80-90 ‘lı yıllarda aydınlanma karşıtı görüşler tarafından hayli aşındırılmıştı. Özellikle şiirin, tiyatronun, edebiyatın, plastik sanatların bitişini ilan etmişlerdi. Hatta daha ileriye götürüp tarihin sonu tezleriyle ifade ediyorlardı. Artık belirsizliklerin, somutun yerine tahayyülün ikame ettiği bir dönemden söz edilmekteydi. Bu sergi böyle bir itirazı kapsıyor belki de. Bu itiraz zaten karikatürün kendi hamurunda varolan ruhuna tam denk düşen bir tavır oluyor.

KEMAL ÜRGENÇ'İN ÖZGEÇMİŞİ:

1966 İzmir (Ödemiş) doğumlu. Yedi yaşında ailesiyle Istanbula yerleşti.1982 yılından bu yana resim / karikatür sanatı üzerine çalışmalar yapmaktadır. Ürünlerini birçok siyaset ve edebiyat dergisinde yayınlandı. Günlük basında Radikal ve Cumhuriyet (halen devam ediyor) gazetelerinde çalıştı. Bir grup çizer arkadaşıyla Homur Mizah Gazetesi’ni çıkardı. Istanbul, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak, Ödemiş, Cide (Kastamonu) gibi değişik yerlerde sergiler açtı. 1998 -1999 yıllarında Karikatürcüler Derneği’nde Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. Karikatür ve çocuk kitapları yayınlandı. Karikatür yarışmalarından birçok ödül kazandı. Bando, Sanal Politikacı, Ağaç adlı animasyon çalışmaları yaptı. Çocuk dergilerinde illüstrasyonlar çizdi. Yurtdışında Kanada, İngiltere, Almanya, Belçika, Japonya, Brezilya gibi ülkelerde karma karikatür sergilerine katıldı.

SERGİLER:

1986- İstanbul Kadıköy Moda Sineması-Karikatür Sergisi
1987- İstanbul Yıldız Üniversitesi -”Istanbul’ da Bir Öğrenci” Karikatür Sergisi
1988- İstanbul Yıldız Üniversitesi -”YÖK” Karikatür Sergisi
1989- İstanbul Beyoğlu Dünya Sineması -”Istanbul’ da Bir Öğrenci” Karikatür Sergisi
1990- İstanbul Yerebatan Sarayı Karikatürcüler Derneği -”Düşişleri Bakanı” Karikatür Sergisi
1996- İzmir / Ödemiş Belediye Salonu-”Düşişleri Bakanı” Karikatür Sergisi
1999- İstanbul - Okmeydanı-”Çizgisini Kaybetmeyen Çizgiler 1” Karikatür Sergisi
2000- İstanbul - Kültür Dostları Derneği-”Çizgisini Kaybetmeyen Çizgiler 2” Karikatür Sergisi
2001- Zonguldak -Sergi Odası Karikatür Sergisi
2002- İzmir - Kuşadası-Karikatür Sergisi
2003- Trabzon İş Bankası Galerisi-Karikatür Sergisi
2004- Tekirdağ Belediye Salonu - Karikatür Sergisi
2006- Kastamonu / Cide - ADD Sergi Salonu - Karikatür Sergisi


Bilgi İçin GSM: 0530 881 72 98
12 -19 Subat 2010
Kadıköy Bld. Merkez Sanat Galerisi
Kadıköy Belediyesi Meclis Binası
Kadıköy Eski İskele (Beşiktaş) Karşısı
Tel: 0216 337 86 11
Açılış: 12 Subat 2010 Cuma saat:18.00