26 Nisan 2010 Pazartesi

Usta çizerin adını taşıyan Karikatürlü Ev ve Park, doğduğu yer olan Milas'ta 23 Nisan'da açıldı...

"TURHAN SELÇUK
KARİKATÜRLÜ EV"
MİLAS'TA AÇILDI

Türk karikatürünün büyük ustalarından, Cumhuriyet çizeri Turhan Selçuk’un adı, Kamil Masaracı öncülüğünde Milas’ta açılan “Turhan Selçuk Karikatürlü Ev” ve “Turhan Selçuk Parkı”yla kuşaktan kuşağa yaşayacak.

Hakan Derman arkadaşımız açılışı Cumhuriyet gazetesinde şu şekilde yazdı:

Çağdaş Türk karikatürünün büyük ustalarından ve Cumhuriyet gazetesi çizeri Turhan Selçuk, doğduğu Muğla’nın Milas ilçesinde 23 Nisan günü açılan “Turhan Selçuk Karikatürlü Ev” ve “Turhan Selçuk Parkı”yla kuşaktan kuşağa yaşayacak.

Turhan Selçuk Karikatürlü Ev ve Turhan Selçuk Parkı’nın açılışına, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Muğla İl Başkanı Süleyman Uslu, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, belde belediye başkanları, Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyesi Ertin Akgüç, Cumhuriyet çizeri Kamil Masaracı, Selçuk ailesini temsilen Hakan Derman katıldı.

Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’in fikir babası ve gazetemiz çizeri Kamil Masaracı açılış konuşmasında; “Bu fikri Turhan Selçuk’a açtığımda, memnun olmuştu ve açılışa katılmayı düşünüyordu. Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’de çocuklar düzenli olarak karikatür dersleri görecek, ayrıca her ay karikatürcü bir arkadaşımız buraya gelerek hem sergisini açacak, hem de çocuklarla karikatür çalışmaları yapacak. Turhan Selçuk ustamızın doğduğu ilçede birçok karikatürcü yetişeceğine inanıyorum” dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Türk karikatürünün önde gelen isimlerinden Turhan Selçuk, 1922 yılında Milas’ta doğmuştur. Turhan Selçuk’un sağlığında aldığımız bir kararla, kendisinin adını taşıyacağı ‘Karikatürlü Ev’ projesi onu gerçekten çok heyecanlandırmış ve mutlu etmişti. Ne yazık ki Karikatürlü Ev’in açılışını birlikte gerçekleştiremedik. Turhan Selçuk, eserleri ve Abdülcanbaz ile bu evde daima yaşayacak, yaşatılacak” dedi.

Abdülcanbaz parkta...

Milas Belediyesi tarafından restore edilen Hacialiağa Konağı, iki kattan oluşuyor ve bir bahçesi bulunuyor. Turhan Selçuk Karikatürlü Ev’de, Turhan Selçuk’un yapıtlarının yanı sıra kişisel eşyaları, çizim malzemeleri, basında hakkında çıkmış yazılar da sergileniyor. Milas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün eski hizmet binasının bulunduğu Hacıapti Mahallesi’nde açılan Turhan Selçuk Parkı’nın duvarlarını Turhan Selçuk’un büyük boy karikatürleri süslüyor. Burada çocuklar hem oynuyorlar, hem de Turhan Usta’nın karikatürlerini izliyorlar. Parkın içinde ayrıca Milas halkının spor yapması için açık hava spor kompleksi de bulunuyor.

Milas halkı, hemşerileri Turhan Selçuk’un adını ilçede yaşatabilmek için her türlü çabayı gösteriyorlar. Herkes işin bir kenarından tutuyor. Bu projelerin hayata geçirilmesinde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın, Milas Belediyesi’nin tüm personelinin yanı sıra Kamil Masaracı, Milas Sanatçılar Derneği Başkanı Mehmet Nergiz ve Bülent Örkensoy’un katkıları çok büyük...


(HABER KAYNAĞI: Cumhuriyet-Kültür sayfası-25 Nisan 2010-Hakan Derman)