17 Temmuz 2010 Cumartesi

VAHİT AKÇA'DAN
İKİ ÇİZİM BİR DÜZELTME...


VAHİT AKÇA AYNI KARİKATÜRÜ İKİ KEZ ÇİZDİ... YENİ ÇİZİMİ ÜSTTE, İLK YOLLADIĞI ÇİZİM ONUN ALTINDA... AÇIKLAMASI İSE ŞÖYLE: Yaptığım "similar" karikatürüne ilişkin gelen eleştiri: "Museviler "Aşkenaz" ve "Sefarad" diye iki ayrıma sahip. Aşkenaz (Eşkenaz, Eskenazi vs) denen küme Batı'da yaşayan ve batı normlarına kısmen entegre olmuş grup. Ancak bunlar da tek tip giyimleri ile batılı toplumdan ayrılıyorlar. Bunların radikal dincilik anlayışarı da farklı. Sefaradlar ise Doğulu (Eski Sovyetler de dahil galiba) museviler. Bunlar musevi idealine ve inancına çok bağlı. Ancak heteredoksi özellikleri ile birleştiriyorlar. Kendi inançlarını katı kurallarla yaşıyorlar. Aşkenzalar Mavi Marmara'nın insani yardım götürmesini, yardım götüren insanların katledilmesini protesto ettiler. Hem ABD'de, hem Türkiye'de hem de AB ülkelerinde. Üstelik ellerine Türk bayrakları alarak yaptılar protestolarını. İsrail devletinde asıl kökten dinci ve ırkçı yaklaşımı siyasal ideoloji olarak kuran yapılanma başlarına sadece yahudi takkesi (galiba kippa deniyor) giyip, sinogoglarda din ticareti yapan, çağdaş giysilerle dolaşan siyonistler. Asıl eleştirilmesi gereken de musevi köktendinciliğini ırkçılıkla harmanlayan siyonist ideoloji olmalı. Karikatüründeki musevi ise bir siyonist değil, bir Eşkenaz. Dolayısıyla köktendinciliğin her türüne yönelttiğin eleştiri dini siyasete alet eden ırkçı/dinci bir musevi ile dini siyasete alet eden islamcı köktendinciliğin kavramsal temelindeki benzerliği tam anlamıyla gösterememiş oluyor."

Sevgili Akdağ Saydut'un eleştirisi için teşekkür ediyorum... "similar" adlı çizgimdeki amacın, yahudi ve müslüman toplumlarına karşı bir tavır olmadığını belirtmeliyim... Vurgulamak istediğim, 1993 Sivas'taki katliam ve 2010'da Mavi Marmara gemisine yapılan baskından sonra, katliam politikaları güden ırkçı ve gerici farklı zihniyetlerden yapılan açıklamaların benzerliğine dikkat çekmek idi.
İyi araştırmadan çizdiğim ve her iki toplum tarafından yanlış algı ve anlaşılmaya yol açacağını düşündüğüm çizimimi düzeltiyorum.

VAHİT AKÇA'DAN
BİR TV REKLAMI KOLAJI...