19 Ağustos 2010 Perşembe

BREZİLYA'DA
SEÇİME KADAR
MİZAH YASAK!

Körle müttefik olan şaşı kalkar demişler... Son dönemde İran'a Türkiye ile birlikte destek veren Brezilya'da giderek bize benzemeye başladı. Brezilya'dan gelen haberler siyasi mizahın orda da sorun olduğunu gösteriyor. Brezilya, başkanlık seçimleri öncesinde TV ve radyoda siyasi mizahı yasakladı.

Brezilya'da görev süresinin sonuna yaklaşan Cumhurbaşkanı Lula Da Silva’nın yerine gelecek kişiyi 3 Ekim’de seçilecek. İlk turda sonuç alınamaması halinde ikinci tur 31 Ekim’de yapılacak. Lula’nın halefi olarak gösterdiği İşçi Partili Dilma Rousseff, son anketlere göre Sosyal Demokrat Partili en yakın rakibi Jose Serra’nın 10 puan önünde, seçimi ikinci turda kazanacak gibi görünüyor.

Tüm bunlar olağan bir seçim takvimi. Ancak bundan önemli bir aytıntı var Brezilya'da; seçim kampanyasının başladığı dönemde çıkarılan yasayla TV ve radyolarda adayların mizah yoluyla “küçük düşürülmesi” yasaklandı. Yasak, adaylar arasında eşitlik sağladığı gerekçesiyle savunuluyor. Brezilyalı komedyenler şimdi Rio’da protesto gösterisine hazırlanıyor. Haftalık TV şovunda siyasileri hicveden ünlü komedyen Marcelo Tas, “Dünyanın hangi demokrasisinde böyle bir yasa var. Bundan büyük şaka mı olur” dedi. Yasağı çiğneyene 112 bin dolar para ve yayın durdurma cezası var. (Yaniii 168 milyar TL bir ceza bu!)

MİZAHHABER'İN YORUMU: Brezilya Cumhurbaşkanı Lula Da Silva, Başbakan RTE ile acayip bir yakınlık kurdu malumunuz... Kimyaları uyuştu, İran'a arka çıkan kimyasal bir yakınlık bu! İki ülke öylesine yakınlaştı ki bakın Brezilya gibi özgürlükleri için sokağa dökülebilen insanlar ülkesinde bile siyasi mizah iktidarın başına dert oldu. Acaba örnek aldıkları birileri var bunların?..Futbolu ve futbolcuları sayesinde çok "kanka" olduğumuz, sevgili Brezilya'ya yakışmayan bu hareketi mizah adına KINIYORUZ ama Latin Amerika halkının coşkusuna böyle "mollavari" hareketler pek sökmez, karnaval havasında hayat yaşayan, samba ülkesinde Lula'sı yarın olur gider, gerekirse ülkemizde son sezonunu oynayan bizim Fenerli Alex'i yollarız, ülkenin başına o geçer!:))))