14 Şubat 2011 Pazartesi

ÇİZGİLİ MUHABBET GRUBUNDAN
"İNSANLIK YIKILMASIN"
KARİKATÜR SERGİSİ
Kendilerine "Çizgili Muhabbet Grubu" adını veren karikatürcüler 14-20 Şubat tarihleri arasında ODTÜ Kütüphanesi Sergi Salonunda açık kalacak "İnsanlık Yıkılmasın" karikatür sergisiyle Kars'ta yıkılma kararı verilen heykele ve sanata sahip çıkıyorlar...

ÇİZGİLİ MUHABBET GRUBUNUN "İNSANLIK YIKILMASIN" KARİKATÜR SERGİSİ ÜZERİNE KALEME ALDIĞI YAZI:


Ocak Ayının ilk haftasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars ziyareti sonrasında bu kentte bulunan İnsanlık Anıtı ile ilgili ‘ucube’ açıklaması yapması kabul edilebilir değil. Tarihi Kars Kalesine bakan Sukapı Mahallesinde Mehmet Aksoy tarafından 2006 yılında yapılmaya başlanan İnsanlık Anıtı estetik değerleri ve anlamı hiçe sayılarak haftalardır aşağılanmakta. Başbakanın açıklamasına karşı tepkiler olduğu gibi İnsanlık Anıtı’nın çirkin taş bloklar olduğu, yıkılması gerektiği de sıklıkla ifade edildi. Yazılı ve görsel basında tartışmalar süre dursun, heykel için gerekli yıkım kararı Kars Belediye Meclisi tarafından çıkarıldı. Bugün Mehmet Aksoy hukuki mücadelesini sürdürüyor. Aksoy, Kars Belediye Meclisi tarafından alınan yıkım kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Erzurum İdare Mahkemesine dava açtı.

Biz Çizgili Muhabbet Karikatür Grubu olarak herşeyden önce Mehmet Aksoy’un emeğinin ve yasal mücadelesinin takipçisi ve savunucusuyuz. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir sanat eserini ‘ucube’ olarak tanımlamasını kaygı uyandırıcı buluyoruz. Heykelin yapılmaya başlandığı tarihten bugüne dek aldığı tehditleri, heykelin amacını zedelemeye çalışan tutum ve tavırları kınıyoruz. Biliyoruz ki İnsanlık Anıtı, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarından önce MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş’ın rencide edici sözleriyle de zarar görmüştü.

Sanata ve sanataçıya karşı alınan tutum bugün bizler için oldukça can sıkıcı. Sanatsal üretimlerimizin varlığı önünde büyük bir tehlike oluşturan bu düşünce yapısı ve tavıra karşı çizgilerimizle, renklerimizle yanıt verelim istedik.

Yıkım kararını kabul etmiyoruz. İns
anlık Yıkılmasın!

Sergi Katılımcısı Karikatüristler:
Aslı Yücel, Atilla Atala, Beti Gül Umuroğlu, Coşkun Göle, Çiğdem Demir, Elgin Akpınar, Emre Yılmaz, Firuz Kutal, Günberk Gülderen, Hayati Boyacıoğlu, Hülya Erşahin, Levent Elpen, Mete Arif Tokmak, Muharrem Akten