1 Haziran 2011 Çarşamba

AYDIN DOĞAN KARİKATÜR YARIŞMASINDAKİ "ÖN ELEME" SİSTEMİ TEPKİ GÖRÜYOR!

MİZAHHABER ÖZEL HABER- Bu yıl 28. kez düzenlenen Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışmasında yıllardır süren ve ciddi bir haksızlığa yol açan "ön eleme sistemi" karikatürcüler arasında giderek artan bir şekilde eleştiri konusu oluyor.

Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışmasında bu yıl ödül alan karikatürler, internet ortamında haberleşen-yazışan karikatür dünyasında, çok sıradan bulunarak beğenilmedi. Ama bu beğenilmemenin ötesinde bu yarışmada daha başka ciddi bir sorun var! Şimdi şu cümleyi dikkatli okuyalım: "Bu yıl 28'inci kez düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Seçici Kurulu'ndaki uluslararası jüri, 79 ülkeden katılan 885 sanatçının 2 bin 729 karikatürü arasından seçilen 37 ülkeden 118 sanatçının 138 serbest konulu eserini değerlendirmeye aldı."


Bu yarışmaya katılan karikatürler, katılımın çokluğu öne sürülerek "ön eleme"ye tabii tutuluyorlar. Bu "ön eleme" de yarışmanın asıl jürisi tarafından yapılmıyor. Bakın bu yıl 2729 karikatür katılmış ve öneleme sonunda asıl jüri üyelerinin önüne sadece 138 karikatür gelebilmiş. Bu nasıl bir seçimdir o zaman?.. Bu önelemeyi bir kişi mi yapıyor? Bu nasıl bir haksızlıktır? Asıl jüri belki o elenen karikatürler içinden çok daha iyilerini bulup seçecek? Çok fazla katılımı bahane etmeyelim lütfen! Daha adil bir yol bulunabilir.


Bunun gibi pek çok soru özellikle internet ortamındaki gruplarda ve facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde yazışan karikatürcüler tarafından soruluyor ve pek çok başka yarışmada olmayan bu acımasız sistem her geçen yıl daha da artan bir şekilde eleştiriliyor.


Karikatürcü arkadaşlarımız; bu "ön eleme" sistemine dair eleştirilerinizi MİZAHHABER'e kısaca iletirseniz, buradan da yayımlarız...