13 Temmuz 2011 Çarşamba

AZİZ NESİN
22. BURHANİYE
ÖREN FESTİVALİNDE
ANILDI...


Bu yıl "Aziz Nesin anısına" düzenlenen 22. Burhaniye Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali 7-8-9-10 Temmuz tarihlerinde yapıldı. Festivalde Türk mizahının büyük ustası Aziz Nesin söyleşi, film gösterisi ve tiyatro oyunuyla anıldı. Aziz Nesin anısına gerçekleşen söyleşiye; oğlu Ahmet Nesin, Aziz Nesin'le çalışma onurunu yaşamış mizah yazarı- Karikatürcü Cihan Demirci ve Nesin Vakfı Halkla İlişkiler Temsilcisi Serdar Kandil katıldı. 4 gün boyunca Ören Meydanına kurulan standlarda; Nesin Vakfı Aziz Nesin'in kitaplarını sergiledi. Cihan Demirci, Ahmet Nesin ve Cezmi Ersöz kitaplarını imzaladı.


Cihan Demirci, Ahmet Nesin ve Serdar Kandil, Ören Açıkhava tiyatrosunda "Aziz Nesin" söyleşisi sırasında...



Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde gerçekleşen 22. Burhaniye Ören Festivalinin bu yıl ki festivalin en önemli özelliği mizahımızın büyük ustası Aziz Nesin anısına olmasıydı. Ören'de annesi Meral Çelen'le yaşayan Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin'in girişimleriyle bu yönde gerçekleşen festivalde 7 Temmuz Perşembe gecesi, Ören Açıkhava tiyatrosunda önce Nesin Vakfı tarafından hazırlanan ve Aziz Nesin'i anlatan kısa bir film gösterildi.


21.30 civarında başlayan söyleşide önce Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin, ardından Nesin Vakfı Halkla İlişkiler Sorumlusu Serdar Kandil ve son olarak da mizah yazarı-Karikatürcü Cihan Demirci söz alarak Aziz Nesin'i anlattılar. İzleyiciler Aziz Nesin'in bilmedikleri pek çok yanını, yönünü ve özelliğini öğrendiler bu söyleşi sayesinde. Cihan Demirci'nin konuşması sırasında, Aziz Nesin anısına hazırladığı görsel sunum perdeye yansıtıldı. Birbuçuk saati bulan söyleşinin ardından bu kez Samsun'dan gelen Samsun Sanat Tiyatrosu, Aziz Nesin'in çeşitli skeçlerinden oluşan "Biz Adam Olmayız" adlı oyununu başarıyla sergiledi.


22. Burhaniye Ören Festivalinde Ören Meydanına pek çok sivil toplum örgütünün standı da kurulmuştu. Bu standların arasında Nesin Vakfının standında Aziz Nesin'in kitapları 4 gün boyunca sergilendi ve satıldı. Aynı standda oğlu Ahmet Nesin de kendi kitaplarını imzaladı. Cihan Demirci de kendine hazırlanan özel standda 4 gün boyunca akşam saatlerinden gece yarısına dek kitaplarını imzaladı. 7-8-9 ve 10 Temmuz günlerinde süren şenlikte geceleri çeşitli konserler düzenlendi, söyleşiler gerçekleşti. Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk, kızının katıldığı söyleşiyle anıldı. Ediz Hun'un da katıldığı festivalde Cezmi Ersöz son gece kitaplarını imzaladı. Son yıllarda ölüm yıldönümlerinde bile unutulur hale gelen, bu ülkeye epeyce lüks gelmiş, büyük usta Aziz Nesin böylece yeniden anımsanmış oldu. Gerçek aydının nasıl olacağını bize göstererek aramızdan ayrılan, 80 yıllık ömrü boyunca "Aklımıza" sahip çıkan, bu büyük ve yürekli ustayı bir kez daha özlemle ve sevgiyle anıyoruz...