26 Ekim 2011 Çarşamba

KUTLUKHAN PERKER SERGİSİ 29 EKİM'DE MİLAS'TA TURHAN SELÇUK KARİKATÜRLÜ EV'DE AÇILIYOR

Çizgi romancı-illüstratör ve karikatürcü Kutlukhan Perker'in (M. K. Perker) çizgi roman ve desen çalışmalarından oluşan sergi 29 Ekim 2011 Cumartesi günü saat 11:00'de Muğla'nın Milas ilçesindeki Turhan Selçuk Karikatürlü Ev'de açılıyor. Sergi 19 Kasıma kadar görülebilir.


Geçmişte; Gırgır, Fırt, Dıgıl, Avni, Hıbır, Leman, Öküz gibi mizah dergilerinde çizen, son dönemde çizgileri yeniden Leman'da görülen Kutlukhan Perker'in 1999'da basılan “ Türkan Şoray Dudağı” ve 2000'de basılan “Masal Mafya” adlı iki kitabı var. Kendi yazdığı ve çizdiği “Insomnia Café” adlı albümü de okuyucularıyla buluşmak üzere.

Milas'ta geçen yıl karikatür sanatının hizmetine giren Turhan Selçuk Karikatürlü Ev'de daha önce de; Ferit Avcı, Ercan Akyol, Cihan Demirci, Kamil Masaracı, İzel Rozental, 1. Uluslararası Turhan Selçuk Karikatür Yarışması karikatür sergileri açılmıştı.

KUTLUKHAN PERKER HAKKINDA:

1972'de İstanbul'da doğdu. Halide Edip Adıvar Lisesi'ni bitirdikten sonra Eskişehir'deki Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgifilm Bölümü'nden mezun oldu, Daha sonra New York'da Wagner College'de eğitimini tamamladı. Kutlukhan Perker profesyonel çizerlik kariyeri boyunca Gırgır, Fırt, Dıgıl, Avni, Hıbır, Leman, Öküz gibi mizah dergilerinde ve Esquire, Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Aktüel, He and She gibi magazinel ve haber dergilerinde çalıştı. Ayrıca Milliyet, Radikal, Star, Yeni Binyıl gazetelerinde de çeşitli resim, çizgiroman, bant ve illüstrasyonlar hazırladı. 1 Numara Yayıncılık tarafından yayınlanan gençlik ve müzik dergisi Rock Kazanı ile Pilot adlı kısa ömürlü çocuk dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. Avni dergisinden, Radikal gazetesine; ardından da hayallerinin peşinden New York’a geçip, durmadan üretti. Çalışmaları The New York Times’ın 15 bin karikatürü ve illüstrasyonu arasında ilk 40’a girdi. Newsweek’e göre Türkiye’nin geleceğini etkileyecek isimlerden... Washington Post ve Wall Street Journal, onun iş yerleri. The New York Times, The Wall Street Journal, Heavy Metal, MAD, The Progressive, The New Yorker “MK Perker” imzasının geçtiği yerlerden bazıları...

2006'da G.W. Wilson ile "Cairo"yu yaptı. Kitap çok satanlar listesine girdi; Amerika’daki kütüphanelere önerildi, hatta gençlere önerilen en iyi 10 çizgi roman arasında anıldı. Kutlukhan Perker bir süredir Wilson’ın yazdığı "Air" adlı seriyi çiziyor. Air adlı çizgi roman serisiyle “En iyi yeni seri” dalında çizgi romanın en prestijli ödülü olan Eisner’a aday oldu. Böylece ilk defa Türkiye’den bir çizer Watchmen’lerin, Sin City’lerin,V for Vendetta’ların, Sandman’lerin geçtiği halıdan geçti. Ödülü, geçtiğimiz yıl filmi de gösterime giren Iron Man’a kaptırsa da pek çok çizgi roman okurunun gözünde Air yarışan çizgi romanların en iyisi.... Çizgi roman yazar ve çizerlerinin star muamelesi gördüğü San Diego’daki çizgi roman festivalinde imza standından Watchmen’in çizeri kalkıyor, yerine Kutlukhan Perker oturuyor. Kutlukhan Perker kalkıyor, yerine V for Vendeta’nın çizeri oturuyor. Çizimlerinde genellikle M.K. Perker imzasını kullanmayı tercih eden Perker; "Bunun nedeni çocukken yabancı çizerlere özenmemdi. Onlar hep soyadıyla öne çıkarlar. Bizde ise ilk isim kullanılır. Futbolcular bile ilk isimleriyle tanınır. Oysa tüm yabancı ülkelerde futbolcular da soy isimleriyle bilinir. Ben de bu yaklaşımı beğendiğim için soyadımın başına isimlerimin baş harflerini de ekledim’" diyor.