21 Ocak 2012 Cumartesi

İZMİR'DE AÇILAN NEŞE VE KARİKATÜR MÜZESİ TÜRKİYENİN İLK KARİKATÜR MÜZESİYMİŞ!

20 Ocak Cuma günü İzmir Alsancak'ta Konak Belediyesince "Neşe ve Karikatür Müzesi"nin açılışında  Konak Belediye başkanı Hakan Tartan'ın kendi facebook sayfasına yüklenen açılış
konuşmasını izledim. Orda bu müzenin "Türkiyedeki ilk karikatür Müzesi" olduğunu söylemiş. "İlk ben yaptım" söylemi çok tanıdık, bize özgü, her yerde karşımıza çıkan bir vaziyet! Oysa müzenin sitesine baktığımızda müzeyi oluşturan "Danışmanlar" arasında; yılların karikatürcüsü Tan Oral'ı, İzmirli usta çizer Eray Özbek'i ve subjektif karikatür tarihçisi Turgut Çeviker'i görüyoruz... Hiçbiri başkana bu konuda daha önceden bir bilgi vermemiş ki, başkan bu müzenin ilk olduğunu zannediyor. Oysa bu ülkede ilk müze yıllar önce İstanbul'da "Karikatür ve Mizah Müzesi" adıyla açılmış, 20 yıl kadar Saraçhane'de hizmet ettikten sonra, şu anda "Karikatür ve Mizah Merkezi" adıyla Tepebaşında "Merkez"e dönüşmüş bir müze olarak devam ediyor. Ama "Müze" olarak açılıp da hala "Müze" adını aynen koruyan Eskişehir'deki "Eğitim Karikatürleri Müzesi"ne ne diyeceğiz? Kurucusu Atila Özer'i daha geçen yıl kaybettik. Bu bilgilerin çok daha fazlasını danışmanlık yapan 3 isim de bilmektedir ama nedense başkana bu konuda, yani en basit konuda bile bir bilgi verilmediği konuşmasından anlaşılıyor. Ayrıca CHP'li İzmir Büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Örgüt Başkanı" ilan edilip, ne olduğunu insaf sahibi kimsenin anlayamadığı soruşturmalarla yok edilmeye çalışıldığı, AKP faşizminin İzmir'de fırtına gibi estiği günlerde gerçekleşen bu açılışta asıl şovu kim yapıyor dersiniz? Muhalif karikatürün ve muhalif karikatürcünün düşmanı haline gelmiş bir iktidarın, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay. Konak Belediyesi burda figüran vaziyetinde geldi bize. Kurdelayı kesenler arasında bir tek karikatürcü var mıdır, göremedik? Bu açılışa İstanbul'dan da, İzmir'den de katılan karikatürcü arkadaşlardan bir tanesi çevresine "bu ilk müze değil, bu yanlışı düzeltmek gerekir" dedi mi acaba?

İzmir basınından öğrendiğime göre; müzeye girişte paralı yapılmış. Tam bilet 5 TL, öğrenci 2 TL... İstanbul ve Eskişehirdeki iki müzede böyle bir uygulama yoktu...

Başkan Hakan Tartan'ın facebook sayfasına da yazdığım gibi ayrıca; "Neşe" ile "Karikatür" sözcükleri yanyana da iyi durmamış. Çünkü Mark Twain'in de dediği gibi "Mizahın asıl kaynağı; Neşe değil, hüzündür ve cennette mizah yoktur!" Buradaki ince noktada gözden kaçmış, karikatür gibi derinlikli ve muhalif bir sanat ona yetersiz kalan "neşe" sözcüğünün içine sıkıştırılmış... Karikatür sanatına katkı sağlamasını dilediğimiz bu müze, eğer sadece danışmanlarının "subjektif" bakış açısına hapsolacaksa ondan fazla birşey beklemek yerinde olmaz. 

Yeri geldiğinde İstanbul'da merkeze dönüştürülmüş müzenin durumunu eleştirdiğimiz gibi burdaki yanlışları da eleştirmek gene İzmir sevdalısı bir İstanbulluya düştü, kusurumuza bakmayın... Tek derdimiz; karikatürün ve mizahın daha iyisine ulaşmasıdır. Müze dediğiniz de mizah gibi "ciddi" bir iştir sonuçta... Karikatüre ve mizaha olan derin tutkumuz ve sevgimizdir bize bu satırları yazdıran tek neden... (Yaşasaydı, bana hak vereceğine yürekten inandığım, bu müzede kendisine bir bölüm ayrılmış olan, sevgili Güngör Kabakçıoğlu ağabeyimin ruhuna adıyorum bu yazıyı...)

Cihan Demirci-MİZAHHABER