15 Şubat 2012 Çarşamba

BÜYÜK USTA İSMAİL GÜLGEÇ'İ ÖLÜMÜNÜN 1. YILINDA SEVGİYLE ANIYORUZ...

Karikatürümüzün, çizgi romanımızın büyük ustalarından İsmail Gülgeç'i geçen yıl 15 Şubat tarihinde, 64 yaşındayken yitirmiştik.

Geçen yıl geçirdiği ani kalp krizi sonrası yoğun bakıma alınan karikatürümüzün ve çizgi romanımızın büyük ustası İsmail Gülgeç ne yazık ki hastanede 8 gün süren yaşam mücadelesini kaybedip aramızdan ayrılmıştı. Yaşamı özellikle sağlık sorunları anlamında büyük mücadelelerle geçen Gülgeç ustayı 15 Şubat 2011 tarihinde 64 yaşında yitirdik... Henüz 1. ölüm yıldönümünde olmasına rağmen, bugün son çalıştığı ve yıllarını verdiği gazetesi Cumhuriyet'e baktık, çoğu zaman olduğu gibi gene ne yazık ki tek bir satır göremedik...

İsmail Gülgeç son yıllarında Çanakkale'de yaşıyordu. 1988-1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği başkanlığı da yapan Gülgeç, başkanlığı döneminde derneğe uzak duran pek çok karikatürcünün dernekle ilgilenmesini, üye olmasını sağladı. Çalıştığı bütün kurumlarda çizer hakları konusunda müthiş titiz davranarak, sosyal haklar anlamında ödün vermeden örnek çabalar sergiledi. İlköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle ömrü boyunca zorlu bir yaşam mücadelesi veren İsmail Gülgeç, dirençli insan olma anlamında da örnek bir insandı. Usta işi çizgisi ve özellikle müthiş deseniyle geride harika çizgi romanlar, karikatürler bıraktı.

Hastaneye yattığında MİZAHHABER'de "Bugüne dek müthiş bir yaşam savaşı veren, pek çok ağır problemi atlatan sevgili İsmail Gülgeç ustaya MİZAHHABER olarak direnme gücü diliyoruz" demiştik... Ama olmadı... Türk karikatürü özgün ve usta bir imzasını daha yitirdi. Başta, yaşam savaşında her daim yanı başında olan sevgili eşi Ayça Gülgeç olmak üzere ailesine ve tüm yakınlarına, karikatür dünyamıza başsağlığı diliyor, büyük ustayı 1. ölüm yıldönümünde sevgiyle ANIYORUZ...


İsmail Gülgeç ustanın ardından MİZAHHABER'de şöyle demiştik, 1. ölüm yıldönümünde bu sözü tekrar ediyoruz: "Büyük değerlerini birer birer yitiren Karikatür dünyası, son yıllarda giderek düşen 'insan kalitesiyle' İSMAİL GÜLGEÇ gibi, sözünü kimseden esirgemeyen, doğru bildiği yoldan şaşmayan, özü-sözü bir, direnç abidesi bir çizgi ustasını çok ama çok arayacak..."


 İSMAİL GÜLGEÇ USTADAN KARİKATÜR ÖRNEKLERİ...




 (Karikatürler eşi Ayça Gülgeç'in sevgiyle devam ettirdiği Facebook sayfasından alınmıştır.)


İSMAİL GÜLGEÇ KİMDİR

İsmail Gülgeç 1947 Gaziantep doğumluydu. İlköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968’lerde Yeni İzmir gazetesinde yayınlandı. Daha sonra Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen Gülgeç’in Milliyet Çocuk dergisinde yayınladığı “Ormangiller” adlı karikatür-bantı geniş bir ilgi uyandırdı. 1979’da yayınlanan İnce memed resimli romanı (Yaşar Kemal’in yapıtıyla birlikte) yurt dışında da yayınlandı. 1980’lerde Cumhuriyet gazetesinde çizmeye başlayan Gülgeç, “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken “İnsanlar” adlı dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. “Hayvanlar” adlı dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. Gülgeç, Milliyet’in haftalık mizah eki Kirpi’de de çizdi.Sanatçı, Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü (2005-Ekim)” isimli kitabını çizgi-roman olarak resimledi. Gülgeç, şarkıcı Nazan Öncel’in “7’n Bitirdin” isimli albüm kartoneti için 12 şarkıya 12 karikatür çizdi. İsmail Gülgeç, 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı... 15 Şubat 2011'de dünyaya veda eden İsmail Gülgeç son olarak Cumhuriyet gazetesinde "Hayvanlar" çizgi bantını çiziyordu.

İSMAİL GÜLGEÇ'İN UNUTULMAZ "HAYVANLAR"

ÇİZGİ BANTI



YAŞAR KEMAL'İN "İNCE MEHMET" ROMANINI RESİMLEYEN İSMAİL GÜLGEÇ'İN DESENİ...