21 Mart 2012 Çarşamba

HALDUN TANER OKULUNDA ANILIYOR


1915 doğumlu Haldun Taner 1986'da 7 Mayıs tarihinde dünyaya veda etmişti. Bugün ölümünün 25. yılı nedeniyle yapıldığı söylenen bir anma toplantısı olur. Ama sanırız Matematik hesabı iyi olmayanlar yapmış bu hesabı. Çünkü Haldun Taner 1986'da vefat etmişti, ölümünün 25. yılı da 2011 yılı olmalıydı. Üstelik ölüm tarihi de 7 Mayıs'tır.

Büyük usta, şu sıralar televizyon dizisi olarak kötü bir uyarlamayla katledilen çok önemli eseri "Keşanlı Ali Destanı"nın yeniden gündemde olması nedeniyle anımsanmamıştır sadece umarız. Haldun Taner, hem edebiyatımızın özgün isimlerindendi, hem de epik tiyatro ve kabare tiyatrosuyla tiyatromuzda bir türe öncülük etmiş bir kalemdi. Galatasaray Eğitim Vakfının düzenlediği tören bugün saat 16.00’da Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda gerçekleşecek. Toplantıya, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç’ın yanı sıra Doğan Hızlan, Murat Gülsoy, Gülriz Sururi, Ali Sirmen, Selçuk Erez, Yiğit Okur ve eşi Demet Taner konuşmacı olarak katılacak. Törende Gülsin Onay da piyanosuyla mini bir konser verecek.

Galatasaray Lisesi’nde kendi adıyla bir kütüphane bulunan Türk edebiyatının usta kalemi Haldun Taner (1915-1986) ilk ve ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlamıştı. “Ayışığında Şamata”, “Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım”, “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” gibi Türk tiyatro tarihinde önemli oyunlara imza atan Haldun Taner, pek çok ödüle değer görülmüştü. Taner ayrıca Türkiye’deki ilk epik tiyatro örneği olan “Keşanlı Ali Destanı” ile dünya çapında tanınıyor.