26 Mayıs 2012 Cumartesi

MİZAH USTASI ORHAN BORAN'I YİTİRDİK!

Uzun zamandır hastalıklarla mücadele eden, mizah ustası Orhan Boran hayatını kaybetti. Usta bir sunucu olmanın ötesinde, Türkiye'de "Ayaküstü Gırgır" adıyla stand-up tarzı komedinin de öncülüğünü yapan radyo ve televizyon programcısı Orhan Boran 84 yaşındaydı.

Yaklaşık 2 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden usta sunucu Orhan Boran İstanbul'da yaşamını kaybetti. Boran ustanın zor günlerinde yanında olan eşi Güler Boran, ''Çok çok üzgünüm, konuşamıyorum'' dedi.


Vücudunun kan üretmekte zorlandığı Boran'a 15 günde bir 2 ünite A Rh negatif kan gerekiyordu ve yaşadığı sürece bu işlemin devam edeceği açıklanmıştı.


Türkiye'de ilk stand-up geleneğini başlatan ünlü mizah ustası ve televizyoncu 1928 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nü üçüncü sınıftayken bıraktı. İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girerek 17 oyunda oynadı. Paris Les Mathurins Tiyatrosu’nda çalıştı. Açıldığı yıldan itibaren İstanbul Radyosu kadrosunda yer aldı. Londra’ya giderek BBC Radyosunda Türkçe yayın spikerliği yaptı. İstanbul’un birçok gazino ve gece kulüplerinde komedyen, takdimci olarak çalışmalarını sürdürdü. Yıllar önce Türkiye'de ilk özel televizyon Star-1 ilk yayına geçtiği dönemlerde "Orhan Boran'lı Dakikalar" adıyla çok sevilen bir talk-show programı yaptı. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Filmlerde oynadı.

MİZAHHABER olarak, sahne dünyasına pek çok yenilik getirmiş, şimdilerde adına "Stand-up" denilen bir sahne şovuna bu ülkede öncülük etmiş, bu çok yönlü, çok renkli lakin her daim mütevazı kalmış, büyük ustayı sevgiyle uğurluyoruz...