3 Ocak 2013 Perşembe

CHARLIE HEBDO DERGİSİ HZ. MUHAMMED’İN HAYATINI ÇİZGİ ROMAN EKİ OLARAK YAYIMLADI



Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, daha önce de Hz. Muhammed’in karikatürlerini yayımladığı için tehditler almış, ofislerine bomba atılmış, dergi mekanı epeyce zarar görmüştü. Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bu kez Hz. Muhammed’in hayatını ele alan özel çizgi roman eki dün Fransa'da piyasaya çıktı. Charlie Hebdo’nun editörü ve aynı zamanda dün yayımlanan ekin Hz. Muhammed’i bir deve eşliğinde çölde gösteren kapağını resmeden Stephane Charbonnier yaptığı açıklamada önsözünü Tunus asıllı Fransız sosyolog Zineb el-Rhazoui’nin yazdığı derginin Hz. Muhammed’in hayatı hakkında bilgilendirici bir yayın olduğunu söyledi. “Müslümanların uygunsuz bir şeyle karşılaşacağını düşünmüyorum” diyen Charbonnier’ye karşılık ekin yayımlandığı ilk günde İslam dünyasından sesler yükselmeye başladı.

Fransa’da Noisy-le-Grand Müslümanlar Derneği Başkanı Yunus Çabçoub İslamda hiçbir peygamberin resmedilmediğini belirterek, “İslam’da sadece Hz. Muhammed değil, Hz.Musa da Hz. İsa ve diğer peygamberler de yani Allah tarafından seçilmişlerin portreleri resmedilmez ” diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da Charlie Hebdo’nun yayımladığı çizgi roman nedeniyle endişelerini bildirerek derginin tutumunu, “fikir özgürlüğünün suistimal edilmesine yol açabilecek, gazetecilik normlarına aykırı, nefreti ve kışkırtmayı hedefleyen bir yayıncılık anlayışı” olarak niteledi.

Derginin ilk bölümünü yayımladığını bildirdiği çizgi roman 62 sayfadan oluşuyor. “Hz. Muhammed’in hayatı”nın ikinci bölümünün ise daha sonra yayımlanacağı açıklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçen günlerde derginin bu özel ekini “kasıtlı provokasyon” olarak nitelendirmiş ve kınamıştı.