27 Şubat 2013 Çarşamba

CEMAL NADİR GÜLER USTA VEDA EDELİ 66 YIL GEÇTİ...


Çağdaş Türk karikatürünün kurucu isimlerinden sayılan, Türk karikatürüne pek çok yeniliği getiren büyük usta Cemal Nadir Güle, bundan tam 66 yıl önce, henüz 45 yaşındayken 27 Şubat 1947'de dünyaya veda etmişti.

MİZAHHABER- CEMAL NADİR GÜLER, 1902 yılında doğmuş… 1947'de henüz 45 yaşındayken yaşamını yitirmiş… 45 yıllık kısacık ömrüne müthiş bir emek ve yetenek sığdırmış, karikatürümüzde çığır açmış büyük bir usta… 

Karikatürümüzde ilk çizgi bantın sahibi o'dur. Gazete karikatürcülüğü onunla başlamış, karikatür halkla gerçek anlamda ilk kez onunla buluşmuştur. Karikatürcü yetiştirme yoluna girmiş ilk usta da o'dur. Döneminde pek çok genç çizere örnek olmuştur. Bu büyük ustayı ölümünün 66. Yılında MİZAHHABER olarak bir kez daha sevgiyle anıyoruz…Usta ile ilgili MİZAHHABER'in arşivinde pek çok habere ve geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

Cemal Nadir Güler, bundan 11 yıl önce, 2002 yılında "Doğumunun 100. Yılı" nedeniyle yıl boyunca Karikatürcüler Derneğinin düzenlediği etkinliklerde anılmıştı. O dönemde Karikatürcüler Derneğinin genel sekreterliğini yapan Cihan Demirci, büyük ustanın anısına Karikatürcüler Derneğinin yayınladığı "CEMAL NADİR 100 YAŞINDA" adlı kitabı titiz bir çalışmayla hazırladı. Kitabın girişinde Cemal Nadir'in 1942 yılında "KARİKATÜR" üzerine söyledikleri yer alır. Bu önemli sözleri bir kez de buraya aktaralım...

“Ben karikatürü bir güzel koku gibi insana bir an zevk verdikten sonra elde bir boş şişe veya sarı bir leke bırakıp havaya karışan bir marifet olmaktan başka türlü anlıyorum. O ne palyaçoluktur, ne de göbek attıran, çeneleri ağrıtan kahkahadır. Bence karikatür , insan beyninin muhtaç olduğu tebessüm ve tefekkürü (düşünceyi) temin eden bir güzel sanat olmalıdır...” Cemal Nadir Güler (15/10/1942)


CEMAL NADİR GÜLER'DEN KARİKATÜR ÖRNEKLERİ...





Cemal Nadir'in unutulmaz tiplemesi: AMCABEY...

Köy düğünlerindeki manzaranın bugün de değişmediğini kanıtlayan (ki bu manzara artık köyleşen şehirlerde de yaşanıyor) bir karikatür..

Cemal Nadir ustanın sayısız çizgi tiplemesinden hiç eskimeyen bir tanesi: DALKAVUK...