26 Mayıs 2013 Pazar

 MİZAHHABER'DEN ZORUNLU BİR AÇIKLAMA... 

"DAYANIŞMA" TEK TARAFLI OLMAZ!

Karikatürcü Köksal Çiftçi bugün Facebook sayfasında "Karikatür Dünyasında ender görülen onurlu bir dayanışma" başlığı altında aşağıdaki iki karikatürün yanyana konulduğu bir yazı yayınladı. Bu yazıyı size aşağıda sunuyoruz. Ercan Akyol arkadaşımızın 21 Mayıs 2013 tarihinde MİZAHHABER'de yayımlanan bir karikatürü bu yazıya ve dayanışmaya konu edildiği için hemen Ercan Akyol arkadaşımıza ulaştık. Ancak Ercan Akyol'un bu dayanışmadan haberinin olmadığını, üstelik bilgisi dahilinde yapılmayan Köksal Çiftçinin yazısını da onaylamadığını öğrendik ve bu "tek taraflı dayanışma"durumunu sizlerle paylaşmak durumunda kaldık... 


KÖKSAL ÇİFTÇİNİN FACEBOOK SAYFASINDA YAZDIĞI "DAYANIŞMA" YAZISI:

KARİKATÜR DÜNYASINDA ENDER GÖRÜLEN ONURLU BİR MESLEKİ DAYANIŞMA

Cumhuriyet Gazetesi'nden ayrılıp Aydınlık Gazetesi'nin birinci sayfasında günlük politik karikatürler çizmeye başlamış olan Mustafa Bilgin, meslek tarihimizde ender görülen bir özveriye imza attı. Duyuyoruz ve biliyoruz, pek çok muhalif çizer, iktidar baskısına boyun eğen gazete patronlarının engellemesine maruz kalıyor.

Geçen gün Bilgin, Ercan Akyol'un Reyhanlı patlamasıyla ilgili oldukça etkili, ama yayımlanma şansı bulamamış bir karikatürünü Mizah Haber internet sitesinde görmüş ve hem malum baskıyı aşmak hem de meslektaşı ile aktif dayanışmaya girebilmek için eserin neredeyse aynısını çizip Ercan Akyol'a selam gönderen bir not ilavesiyle gazetesinin birinci sayfasında yayımlanmasını sağlamış.

Meslektaşım ve yakın arkadaşım Bilgin'le onur duydum.

Dileğim, meslektaşlarımızın bu yöntemi yeni bir eylem biçimi olarak görmeleri, Penguen, Leman ve Uykusuz gibi dergilerin bu ve benzeri baskılar yüzünden yayınlanma hakkı elinden alınmış karikatürleri sayfalarına taşımalarıdır. (Köksal Çiftçi)


MİZAHHABER'İN NOTU: Köksal Çiftçi'nin mesleki dayanışma olarak ele aldığı bu aynı karikatürü çizme durumu Ercan Akyol'u üzmekten öte bir işe yaramamıştır. Mizahhaber bu karikatürü ve Ercan Akyol'un karikatürlerini yayınlarken sansüre maruz kaldığına dair bir tek satır yazmamıştır. Bunun nedeni Ercan Akyol arkadaşımızın özellikle bu yönde bir isteği olmasıdır. Ancak "incelikler" bu ülkede geçer akçe değil, bunu bugün bir kez daha gördük. Ercan Akyol yıllardır emek verdiği gazetede sorunlar yaşıyor ama bu sorunlarla mücadele etmeyi kendine özgü bir yöntemle sürdürüyor. Biz onun isteği doğrultusunda hareket ettik. Sonuçta yaşadığı sansürü kendisi gündeme getirmemişken bunu onunla dayanışma adı altında bir işgüzarlık göstererek yapmak, karikatürünün aynısını çizip yayımlamak Ercan Akyol'a destekten çok zarar verecek bir davranıştır. Bakın facebook üzerinde dayanışma diye yazılan yazı az önce gördük ki Odatv'ye haber bile olmuş. Oysa yıllardır tanıdığımız Mustafa Bilgin arkadaşımız inceliklere dikkat eden bir çizerdir. Bize bir ulaşsa ve sorsaydı ya da dayanışma içine girdiği Ercan Akyol'la bir konuşsaydı inanın karikatürü çizmezdi. Çünkü dayanışma dediğiniz şey tek taraflı olmaz, birlikte gerçekleşir. Karşınızdakine zarar vermek değildir dayanışma! İşin acı gerçeği; Zaten perişan haldeki ülkenin giderek daha da korkunç boyutlara doğru ilerleyen rezil ve perişan hali, hepimizi, özellikle de karikatürcüleri fazlasıyla etkiliyor, lütfen biraz daha dikkatli ve duyarlı olalım, bundan öte bir derdimiz yoktur...