22 Ekim 2013 Salı

DEVEKUŞU KABARE MÜZİKLERİNİ KAYBETTİ; USTA PİYANİST ALTAN İRTEL'İ YİTİRDİK!

Haber önce, sevgili Selma Sonat'tan ulaştı... Devekuşu Kabare’nin 16 yıl boyunca oyunlarının şarkılarını besteleyen ve sahnede oyunlara piyanosuyla eşlik eden caz piyanisti Altan İrtel yaşamını kaybetti. 7 Ekim 1930 tarihinde Bakırköy’de doğan sanatçı, müziğe Bakırköy Halk Evi’nde başlamıştı.Birçok toplulukta ve İstanbul Radyosu emisyonlarında zamanın usta cazcılarıyla çalışan İlter’in, Amerika’nın Sesi radyosunda da eserleri yayımlanmış, Phill Woods gibi caz ustalarıyla birlikte çalışmalar yapmıştı. Sanatçının cenazesi bir süredir yaşadığı Kuşadası’nda bugün Soğucak Köyü mezarlığında toprağa verilecek.

Altan İrtel, usta bir caz müzisyeniydi... Piyanonun ustasıydı... Ama o en çok,  bir zamanlar tiyatromuzda fırtına gibi esen Devekuşu Kabare Tiyatrosunun müziklerini yaptığı dönemde tanındı ve geniş kitlelerce bilindi. Usta müzisyen yıllarca Zeki Alasya- Metin Akpınar ikilisinin o unutulmaz Devekuşu Kabare Tiyatrosunda sergiledikleri kabarelerin müziklerine imzasını attı. Pek çok şarkıcıya yıllarca eşlik eden Altan İrtel, uzunca bir süredir sağlık sorunları içinde yaşıyordu, 20 Ekim gecesi, 83 yaşında yaşamını yitiren İrtel için, oyuncu dostu Yaman Tüzcet, facebook sayfasında şu satırları yazdı: 


"Piyanist Altan İRTEL dün gece beyaz bir ata binip mavi göklere doğru yola çıktı. Ne şan ne şöhret ne para Umurunda degildi şu kahpe dünya... Ağlayarak geldiği yeryüzünden, gülerek uçuyordu yıldızlara ..."

Yıllarca Devekuşu Kabare Tiyatrosunun oyunlarında yer alan tiyatro oyuncusu Selma Sonat Ankara ise şu satırları düştü facebook sayfasına:

"Müziğe hayat veren, müzikten hayat alan bir usta, Altan İrtel'i  kaybettik..Işıklar içinde yat sevgili abim..."



Altan İrtel ustayı 90'lı yılların sonlarında Beyoğlunda, Feyzi Örnek'in işlettiği Veli Bar'da dinlemiştik. Onu bir grup arkadaşla son kez bundan 2 yıl kadar önce Taksim Talimhane'de Biz Bar'da dinleme şansımız olmuş, bir kez daha hayran olmuştuk, meğerse son dinlemeymiş bu... Usta müzisyen ruhun müzikle dolsun... 

Cihan Demirci-MİZAHHABER