28 Ekim 2013 Pazartesi

HÜRRİYET'İN SİTESİNDE ÜNLÜ İNGİLİZ ÇİZER RALPH STEADMAN RÖPORTAJI VE GÖZDEN KAÇIP BİZDEN KAÇMAYAN BİR DURUM...


İngiliz karikatürcü Ralph Steadman, usta işi çizgileriyle, dünya ölçeğinde pek çok çizeri etkilemiş önemli bir isim... Aydın Doğan Karikatür yarışmasındaki jüri üyeliği için bir kez daha Türkiye'ye gelen Steadman'la Hürriyet için bir röportaj yapılmış... Bu röportaja ulaşmaya çalışırken gözden kaçan, ancak benim gibi dikkatli delilerin yakalayacağı bir ayrıntıdan bahsedeceğim şimdi size... 

Hürriyet gazetesinin sitesinde "Mizaha tolerans artacak" başlığını görüp, "Olur şey değil, nasıl olacak peki bu iş, biri kafa mı geçiyor" diye kendi kendime söylenirken bu başlığa tıkladım ve sonuçta Steadman röportajı çıktı karşıma... Gerçekten de, mizahçı olarak yaşamadığımız baskının kalmadığı bir ortamda, alışık olmadığımız şu "Mizaha tolerans artacak" başlığı beni çok şaşırtmıştı.


Steadman gibi bir adam şimdi böyle bir şeyi niye söyledi diye bir solukta röportajı okuduğumda adamın aslında tam tersini söylediğini gördüm... Röportajı yapan Cansu Çamlıbel, Steadman'a bir yerde şöyle soruyor: "Türkiye’de sadece Başbakan Erdoğan değil siyasetçilerin pek çoğu mizaha karşı fazla toleranslı değil. Bizde siyaset asık suratlı bir mecra."

Ralph Steadman da ise şöyle yanıt veriyor: "Evet öyle ve mizaha karşı tolerans giderek daha da azalacak göreceksiniz. Çünkü dediğim gibi herkes çok bürokratikleşmiş durumda ve işini aşırı ciddiye alıyor. Her adımları kurallarla belirlenmiş. E hal böyle olunca gülmek, düşünmek de koşula, kurala bağlanıyor tabii. İfade özgürlüğü kalmadı." 

Adamcağız gördüğünüz gibi tam tersini söylediği gibi, aslında röportajın başlığında da "Mizaha tolerans artacak" diye bir başlık gözükmüyor... Sitede röportajın başlığı: "Erdoğan bürokratikleşti"... Hürriyet'in sitesine bu haberi "Mizaha tolerans artacak" diye koyanların acaba amacı nedir, bu tüm röportajın anlamını yok edecek önemli bir hata mıdır, yoksa burda bile, her yerde olduğu gibi gene iktidara yaranma kaygısı öne çıkmıştır?.. 

MİZAHHABER olarak sorduğumuz bu soruya, sanal alemde yanıt verecek bir Hürriyet gazetesi sitesi yetkilisi var mıdır?..

CİHAN DEMİRCİ - MİZAHHABER 

Meraklısı için bu röportajın link adresi: 
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=24994332 

Bu da gene meraklısı için "Mizaha tolerans artacak" diye yapılan aramanın link adresi, tıkladığınızda, en üstte "Erdoğan Bürokratikleşti" başlığı çıkacak ona tıklayın bu röportaja gireceksiniz:   
http://arama.hurriyet.com.tr/arama.aspx?t=mizaha%20tolerans%20artacak