28 Kasım 2013 Perşembe

ALMANYA'DA SEMİH POROY SERGİSİ

MİZAHHABER ÖZEL HABER - Çizer arkadaşımız Semih Poroy, geçen hafta 21 Kasım Perşembe günü Nürnberg yakınlarındaki üniversite ve festivaller kenti Erlangen’da “Kitaplar ve Başka Şeyler” başlıklı bir sergi açtı. “Kitap” konulu karikatürlerin ağırlıklı olduğu sergi, adına uygun biçimde Erlangen Kent Kütüphanesi’nde açıldı. Türk-Alman Dayanışma Derneği’nin girişimiyle gerçekleştirilen sergi 14 Ocak 2014 tarihine kadar açık kalacak. Erlangen Kent Kütüphanesi 18. yüzyıl ortalarında yapılmış bir binada hizmet veriyor.


Sunu konuşmaları öncesinde ve konuşma aralarında, Erlangen’in genç ve başarılı müzisyenlerinin kurduğu “Bülbül Manusch” orkestrasından iki genç kadın akordeon ve caz klarnetle müzik yaptılar. Daha sonra kitaplık müdiresi Bayan Grimmer, Bölge Kültür Danışmanı ve sözcüsü Dr. Rossmeissl ve Dayanışma Derneği dönem başkanı Cem Samar’ın konuşmalarına geçildi. Son olarak Poroy, karikatürün genel anlamı, siyasal duruşu, basında yer alışı ve tarihçesi konulu, kimi zaman Alman karikatürüne de göndermelerde bulunduğu, anında çevirisi yapılan küçük bir konferans verdi.

Güney ve Orta Almanya’nın Süddeutsch Zeitung’la birlikte en etkili, Almanya’nın da 5. büyük gazetesi olan Nürnberger Nachrichten etkinliğe ilgi gösterdi, sergiyle ve Poroy’la ilgili haberler yaptı. Özellikle Türk-Alman Dayanışma Derneği yetkililerinden Dr. Zafer Titiz’in çabalarıyla gerçekleştirilen sergiye, aynı zamanda 35 yıldır Erlangen’da yaşayan yazar-şair dostumuz Habib Bektaş’ın da büyük katkıları oldu.


Semih Poroy, sergiden sonraki iki gün, kentin Yüksek Halk Mektebi olan Volkshochschule’de, yine anında çeviriyle toplam sekiz saat atölye çalışması gerçekleştirdi. Poroy, bölgede kaldığı yaklaşık bir hafta içinde, Erlangen ve Nürnberg’te kâh Dr. Titiz’in, kâh edebiyatçı dostumuz Habib Bektaş’ın ve başka dostların rehberliğinde gözlemler yapma olanağı buldu. Kulağımıza geldiğine göre, Poroy bu gezinin birkaç günlük bir çizgi-öyküsünü hazırlamaya başlamış bile!     


Alman basınında Semih Poroy sergi haberi...