31 Ocak 2014 Cuma

SEMİH BALCIOĞLU'NUN "GÜLE GÜLE İSTANBUL" SERGİSİ 4 ŞUBAT'TA AÇILIYOR...


MİZAHHABER ÖZEL HABER - Karikatürümüzün büyük ustalarından Semih Balcıoğlu'nun“Güle Güle İstanbul” adlı sergisi  4 Şubat 2014 Salı günü Teşvikiye'de bulunan FMV Galeri Işık'ta açılıyor. Sergiyi 22 Şubat 2014 tarihine kadar FMV Galeri Işık Teşvikiye’de görebilirsiniz. 

Balcıoğlu’nun “Güle Güle İstanbul” temalı eşsiz çizimlerinin bir araya getiren bu sergi yaşadığımız bu kente sahip çıkmamız ve onu korumamız gerektiğini de karikatürleriyle bir kez daha kazıyor zihinlerimize.
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli çizerlerden Semih Balcıoğlu’nun “Güle Güle İstanbul” çalışmaları için, Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal şöyle diyor: 

“Sanatçılarımız arasında belki ilk olarak Semih Balcıoğlu yakaladı bugünkü Türkiye'nin, İstanbul'un karmaşıklığını. Ve İstanbul'un en görkemli destanını, romanını, ağıtını çizgilerle yazdı. Yüzyılların İstanbul'u, minareleri, kiliseleri, surları, yalıları, köşkleri, sarayları, kuleleri, çarşıları, arnavur kaldırımlarıyla başını alıp giderken Semih Balcıoğlu, bu çekip giden İstanbul'a belki ağıtların en güzelini yaktı. İstanbul gitmiştir artık ve bizim onun arkasından ağıt yakmaktan başka umarımız yok. Ve gelen İstanbul gülünçtür, uydurmadır, yalancıdır. Bütün insanlığın yüzyıllar boyunca nazlayarak yaptığı bu şehri, alınterini, göz nurunu, yeni gelen yabancılaşmış insanlar, barbarlar bir anda yıkmışlar, yerine çirkinliğin tapınaklarını, apartmanlarını dikmişlerdir. Giden gitmiş, gidecektir, ama gelen böyle mi gelmeliydi? Semih Balcıoğlu'nun gülen çığlığı diyor ki: 'Bu iş böyle olmamalı.' Güle Güle İstanbul ve hoş geldin Semih Balcıoğlu."
Yaşadığı kentin bilincine varmış az sayıdaki sanatçılarımızdan bir ‘İstanbul aşığı’ olan Balcıoğlu, çalışmalarına baktığımızda da karikatürünün yeni estetiğinin, İstanbul üzerinden kurulduğunu kolayca görebiliyoruz.

2006 yılında yitirdiğimiz Büyük Usta Semih Balcıoğlu eserlerinin tüm hakları BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonu'nda bulunuyor. Bu sergi BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonu kapsamında gerçekleştirilecek ilk Semih Balcıoğlu sergisidir.
Ölümsüz ustaları ve ölümsüz eserleri geleceğe taşıma kaygısında olan BİZ Karikatür ve Çizgi Roman Koleksiyonunun kapsamında; en ünlü Türk çizgi roman kahramanlarından Turhan Selçuk’un İstanbul Beyefendisi Abdülcanbaz’ı ve Suat Yalaz’ın Karaoğlan’ının 10 macerası ayrıca karikatür ustalarından Semih Balcıoğlu ve Nehar Tüblek’in tüm eserleri bulunuyor.