13 Temmuz 2014 Pazar

KARİKATÜR BALONLARINA HAYAT VEREN NEZİH DÜNDAR USTAYI YİTİRDİK...

Haberi çizer arkadaşımız Behzat Taş'ın yazdığı ve ardından Zafer Temoçin arkadaşımızın sayfasına koyduğu şu satırlarla öğrendik: 
"Arkadaşlar, yıllarca mizah dergilerinde birlikte çalıştığımız kaligraf/hattat Nezih Dündar abimizin vefat ettiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Cenazesi yarın (14 Temmuz Pazartesi) Silivri'de öğle namazıyla defnedilecek. Hepimizin başı sağolsun."

Balonlar gökyüzünde... İçleri boşalmış, hüzünlü... Nezih Dündar'ı uğurluyorlar... Bu ülkede "Balon yazarlığı" diye bir iş olduğunu sadece çizerler bilebilir artık bu ülkede. Mizahhaber'i iyi takip edenler bir başka balon yazarı duayeni Orhan Önal ağabeyimizle bir kaç yıl önce yaptığımız ilginç röportajı anımsarlar. Orhan ağabeyimize uzun ömürler dilerken bir başka duayeni ne yazık ki uğurluyoruz...

17 Nisan 1935 tarihinde İstanbul'da doğan Nezih Dündar, ilkokul yıllarında başlayan güzel yazı yazma ve resim merakını Emin Barın'ın öğrencisi olarak Güzel Sanatlar Akademisi Yazı ve Cilt Bölümü'nden 1959 yılında mezun olarak perçinledi. Akademiye devam ettiği dönemde, 1955 yılında Erdoğan Egeli'nin sahibi olduğu Ceylan Yayınları'nın çıkardığı Ceylan adlı haftalık çocuk dergisinde çalıştı. 1956'da Yeni Sabah Gazetesi'nde tefrika başlıklarıyla çizgiroman bantlarının kaligrafilerini yazdı. 

1957 yılından itibaren uzun süre Safa Kılıçlıoğlu'nun Pazar adlı dergisine pek çok vinyet ve resimlemeler yaptı. Nezih Dündar, ressam kardeşi Cemal Dündar'ın aksine kaligrafistliğe ağırlık verdi. 1965'de Saklambaç Gazetesi'nin fotoromanlarının balon yazılarını hazırladı, 1969'dan 1991'de emekli olana dek Günaydın Gazetesinde kaligrafistlik yaptı. Daha sonra Sabah Gazetesine geçti ve 2001 yılına değin burada çıkan hemen tüm yayınların kaligrafilerini yazdı.

Nezih Dündar ayrıca 1950'lerin sonunda Tahsin Demiray'ın Türkiye Yayınevi'nden çıkan Çocuk Haftası dergilerine küçük vinyetler çizmiş ve çoğu çizgiromanın balonlarını yazdı. Yine uzun yıllar boyunca Adnan Şakrak, Burhanettin Şener gibi yayıncıların çizgiroman dergilerinin ve Ceylan Yayınları logosuyla çıkan Teksas, Tommiks, Teks, Kinova ve benzeri sayısız çizgiroman serisinin kaligraflığını üstlendi. Balon yazarı ustası Dündar, 1972 yılında yayına başlayan Gırgır mizah dergisinin ilk kaligrafisti olmuş, ardından da Fırt, Fırfır, Avni ve 1992'de de Uff! dergisinin kaligrafilerini yazmıştı. 79 yaşında yitirdiğimiz Nezih Dündar, emeklilik sonrasında yerleştiği Silivri'de yaşıyordu. Bir elin parmakları kadar balon yazarımız vardır bu ülkede, onların duayenlerinden birini, deyim yerindeyse karikatür ve çizgi roman balonlarının Oğuz Aral'ını yitirdik... Ruhu şad olsun...

MİZAHHABER- Cihan Demirci


Zafer Temoçin'in çizgisiyle Nezih Dündar...