31 Ocak 2015 Cumartesi

KARİKATÜRİST-YAZAR SEZER ODABAŞIOĞLU'NU YİTİRDİK...

MİZAHHABER - Acı haber İzmir'den geldi... Tertemiz yürekli, üretken, karınca misali çalışan, yüreği karikatür, mizah ve çocuklar için atan, sevgili dolu, çizgi ve yazı dolu bir yüreği daha erken bir yaşta yitirdik. Yaşamını İzmir'de sürdüren karikatürcü, yazar, şair arkadaşımız Sezer Odabaşıoğlu bir süredir ciddi rahatsızlıklarla savaşıyor ve tedavi görüyordu. 
67 yaşında yaşamını yitiren Sezer Odabaşıoğlu'nun cenazesi 31 Ocak Cumartesi günü öğle namazının (12.30) ardından Gaziemir Tansaş arkasında bulunan Yeni Camiden kaldırılarak, Sarnıç mezarlığında defnedilecektir. Çizgi ve yazın dünyasının gerçek emekçilerinden biri olan sevgili Sezer Odabaşıoğlu'nu hep sevgiyle anımsayacağız. Ruhu şad olsun. Karikatür dünyasının ve ailesinin başı sağolsun.

Cihan Demirci - MİZAHHABER 

SEZER ODABAŞIOĞLU

Sezer Odabaşıoğlu, 1948 yılında Akşehir’de doğdu. Hem çizer hem de yazar olarak yaşamını sürdüren sanatçının şiir, öykü ve günceleri çeşitli yayın organlarında yayınladı. 1973 yılından bu yana karikatür çizen sanatçının ilk karikatürü Gırgır mizah dergisinde yayınlandı. Daha sonraları Akbaba, Zühtü, Çivi, Sanat Rehberi, Yeni Çuval, Tebessüm, Karakare, Öğretmen Dünyası, Zeytin Ülkesinde Sanat, Yeşil Akşehir ve Milliyet Sanat vb. dergilerinde yer aldı. Akşehir (Nasrettin Hoca), Gabrovo, Vercelli, Pescara, Knokke-Heist, Cuba, Ancona, Atina, Tokyo, Skopje, Mexico, Pıstoıa, Beringen, Trento, Amstelveen, Belgrad, Kruıshoumem, Duisburg, Foligno, Marostica, Gazi Magusa, Tayvan ve vb. gibi uluslar arası karikatür yarışma ve sergilerine katıldı. Karikatürleri, ulusal ve uluslar arası karikatür sergi ve albümlerinde yer aldı. Pek çok karikatür sergisi açan sanatçının karikatürleri, başta Tolentino Dün-ya Karikatür Müzesi’ne olmak üzere birçok Dünya Karikatür Müzesine alındı. Katıldığı ulusal ve uluslar arası karikatür yarışmalarında çeşitli ödüllere değer gö-rülen sanatçı, ayrıca -aç çocuklara yardım- amacıyla birkaç karikatürünün satış bedelinin açlıkla mücadele alanında kullanılmasından dolayı “Waddingtons Cartoon Awards” tarafından “Onur Sertifikası” ile ödüllendirildi. Durakta Çizgi Var, (1989), Yaşayan Mizah Nasrettin Hoca, (1998) ve Temiz Çevre Temiz Yaşam, (2000), karikatür albümleri yayımlandı. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra İzmir’e yerleşen Odabaşıoğlu, yıllardır karikatürcülerimizin özgeçmişlerini toplar ve o özgeçmişlerin yanına onların portrelerini çizer ve bu anlamda ciddi bir arşiv oluştururdu. Bu çalışması halen devam ediyordu. Kadın karikatürcülerimizle ilgili çok kapsamlı sergi çalışması da unutulmaz. 31 Ocak 2015 tarihinde 67 yaşında dünyaya veda etti. 




Sezer Odabaşıoğlu, İzmirli meslektaşlarının arasında son kez görüldüğü "Sigara Karşıtı" karikatürlerden oluşan sergide...