27 Şubat 2012 Pazartesi

MODERN ANLAMDA KARİKATÜRÜMÜZÜN KURUCUSU SAYDIĞIMIZ CEMAL NADİR GÜLER'İ ÖLÜMÜNÜN 65. YILINDA SEVGİYLE ANIYORUZ...

Cemal Nadir Güler... 1902 yılında doğdu, 27 Şubat 1947'de ise henüz 45 yaşındayken dünyaya veda etti. Aradan 65 yıl geçti... Ekonomik sıkıntılarla geçen kısa ömrüne bazı insanların 100 yıl yaşasa sığdıramayacağı kadar öncülüğü, yeniliği ve üretimi sığdırdı. Bu yıl aynı zamanda onun doğumunun 110. yılı. Karikatürcüler Derneği 2002 yılında Cemal Nadir Güler'in 100. doğum yılı nedeniyle bir yıl boyunca süren etkinlikler yapmıştı. Bu etkinliklerin çoğunda emeği bulunan o dönem derneğin sekreterlğini yapan Cihan Demirci, 2002 yılında, Karikatürcüler Derneğinin bastığı "Cemal Nadir 100 Yaşında" adlı kapsamlı kitabı hazırladı. Bugün derneğin sitesinde Cemal Nadir anılırken derneğin bastığı bu yüzakı kitaptan bahsedilmiş ama, kitabı hazırlayan, üstelik ticari bir kitap olmadığı için herhangi bir telif karşılığı olmadan sadece sevgiyle hazırlayan Cihan Demirci'nin adı unutulmuş. Bu şık kitabın görsel tasarımını da Servet Gürel yapmıştır. Aynı yıl Cemal Nadir için bir başka kitap daha yayınlanmıştır. "Cemal Nadir Caddesi" adlı bu kitabı da karikatürcü Kamil Yavuz hazırlamıştır.


CEMAL NADİR GÜLER'İN KIZI GÖNÜL TUNAMAN'IN BABASININ ANISINA OLAN SAYGISI...



MİZAHHABER ÖZEL HABER- 2002 yılında "Cemal Nadir 100 Yaşında" adlı kitabı hazırlarken Cemal Nadir Güler'in kızı, Gönül Tunaman hanımefendi ile sıkı bir diyalog kuran ve onun bizzat verdiği döküman, belge ve fotoğraflarla bu kitabı hazırlayan Cihan Demirci geçenlerde kendisine ulaşan bir mail nedeniyle Gönül Tunaman'ı aradı. Gönül hanıma Amerika'da okuduğu yıllarla ilgili olarak ulaşmak isteyen bir kuruluştan gelmişti bu mail. Sohbet sırasında konu tabii ki Cemal Nadir ustaya geldi dayandı. Görüldü ki, Gönül hanım hakikatlı bir evlat olarak babasının haklarına hâlâ sahip çıkıyor. İlerleyen yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen babasının haklarının peşinden koşuyor. Öğrendiğimize göre; subjektif karikatür tarihçisi olarak nitelendirdiğimiz Turgut Çeviker 2010 yılının sonlarında çıkan karikatürlerle Cumhuriyet tarihini anlattığı 3 ciltlik kitabında kullandığı Cemal Nadir Güler karikatürleri için gereken inceliği göstermemiş, izin alınmadan kitabın çıkmasının ardından karikatür başına 35 TL gibi komik bir telif ödenmiş. Bunun üzerine avukatı aracılığıyla, kitabı basan NTV Yayınlarına dava açmaya hazırlanan Gönül Tunaman'a bu dava girişimi sonrasında yayınevi ciddi bir telif ödemiş. Böylece kitabın hazırlayıcısı Turgut Çeviker, zaten oldukça maliyetli olan bu lüks ve pahalı kitabı basan NTV Yayınlarına ciddi bir maliyet getirmiş. Yukardaki küçük fotoğrafta Cemal Nadir'le kızı Gönül'ü görüyorsunuz.

Çağdaş karikatürümüzün kurucusu saydığımız, karikatürümüze pek çok ilki ve yeniliği getiren, ilk çizgi bantı çizen, pek çok çizgi bant kahramanı yaratan, günlük gazete karikatürünün babası, karikatürü halkla buluşturan, halka sevdiren ilk büyük usta, genç karikatürcülerle ilgilenen, onlara kapı açan, 45 yıllık kısacık ömrüne iki dünya savaşı bile sığan, müthiş bir yaşam mücadelesi veren ve geriye saygın, öncü, yenilikçi bir isimle, babasının haklarının hala peşinde koşabilen kızı Gönül Tunaman'ı bırakan, büyük ustayı 65. ölüm yıldönümünde ve daha da ötesi 110 yaşında sevgiyle anıyoruz...