30 Nisan 2015 Perşembe

MİZAHHABER'İN TÜYAP İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLEDİĞİ "AZİZ NESİN 100 YAŞINDA" PORTRE KARİKATÜR SERGİSİ 9 GÜN BOYUNCA 20. İZMİR KİTAP FUARINDA AÇIK KALDI...



MİZAHHABER'in Cihan Demirci küratörlüğünde, 20. İzmir Kitap Fuarı'nda TÜYAP'la birlikte düzenlediği "AZİZ NESİN 100 YAŞINDA" başlıklı portre karikatür sergisi 18-26 Nisan 2015 tarihleri arasında fuarın ana girişindeki sergi salonunda izleyicilerin ilgisine sunuldu. 49 çizerin 58 portresinin yer aldığı sergi, 18 Nisan Cumartesi günü 20. İzmir Kitap Fuarı ile birlikte açıldı. Bu yıl 20. yaşına ulaşan İzmir Kitap fuarında aynı salonun bir diğer köşesinde ise İzmir kitap fuarındaki 20 yılın anılarından oluşan bir fotoğraf sergisi yer aldı. 


Sergide bir portresiyle yer alan Semih Poroy ve serginin küratörlüğünü üstlenen Cihan Demirci, serginin açılış gününde... (18 Nisan 2015 Cumartesi)


Fuarın açılışı sonrasında açılış bölgesinde toplanan  "protokol" eskiden sergilere de şöyle bir bakar ve oradan kitap standlarına doğru geçerdi ancak bu adetin fuarın 20. yılında kalktığını önce üzülerek gözlemledik. Ancak sonra aklımıza ustamız Aziz Nesin geldi ve onun protokolle çok da işinin olmayacağını düşünerek bu üzüntümüzden biraz uzaklaştık. Bu sergi 4 aylık bir katılım süreci sonunda gerçekleşmiş ve aslında 67 çizerden 88 portre Mizahhaber'e ulaşmıştı. O portrelerin içersinden yapılan bir seçki ile 58 portre bu anlamlı sergide izleyicilerin ilgisine sunuldu. Serginin hemen girişinde sergiyi hazırlayan Cihan Demirci'nin Aziz Nesin ustayla olan tanışıklığını anlattığı bir giriş yazısı yer aldı. 

SERGİDE 58 PORTRESİ YER ALAN 49 ÇİZER:


1- SEMİH POROY, 2- KEMAL BULUŞ, 3- VAHİT AKÇA, 4- HALİL İ. YILDIRIM, 5- OĞUZHAN KAYAN, 6- HALİT KURTULMUŞ AYTOSLU, 7- MUSA KART, 8- CİHAN DEMİRCİ, 9- MEHMET GÜNAY ERCAN, 10- KÜRŞAT ZAMAN, 11- LÜTFÜ ÇAKIN, 12- MUSA GÜMÜŞ, 13- MUHİTTİN KÖROĞLU, 14- BÜLENT KARAKÖSE, 15- MEHMET ALİ GÜNEŞ, 16- ALİ ŞUR, 17- MİNE YÖRÜK AYGÜN, 18- NEVZAT TARHAN, 19- FERİT AVCI, 20- OZAN ÇAVDAR, 21- SAİT OKTAY, 22- HAKAN ARSLAN, 23- ASUMAN KÜÇÜKKANTARCILAR, 24- SEVDAKÂR ÇELİK, 25- EKREM BORAZAN, 26- AŞKIN AYRANCIOĞLU, 27- ORHAN KARARTI, 28- CEMALETTİN GÜZELOĞLU, 29- MEHMET ZEBER, 30- METİN ÇAKMAKÇI, 31- RAŞİT YAKALI, 32- BİROL ÇÜN, 33- ZEYNEP GARGİ, 34- MURAT ALPAY, 35- NECMİ OĞUZER, 36- SUNDER ERDOĞAN, 37- KÜRŞAT COŞGUN, 38- UĞUR PAMUK, 39- HÜSEYİN ASLAN, 40- ASAF BUDAK, 41- İSMAİL DOĞAN, 42- KEMAL SİYAHHAN, 43- AYTEN KÖSE, 44- HAMZA AKIN, 45- SADIK ÖZTÜRK, 46-SEMİH BALCIOĞLU, 47- AHMET ÜMİT AKKOCA, 48- GÜNGÖR KABAKÇIOĞLU, 49- MUAMMER KOTBAŞ...


Sergiye Foça'dan gelen Nesin Vakfı'nın eski idarecilerinden Feyzi Örnek ve Cihan Demirci


Usta fotoğrafçı Mahmut Turgut'un objektifinden sergi için hazırladığı sergi afişinin önünde Cihan Demirci... 


Sergi 9 gün boyunca kitapseverlerin ilgisine sunuldu. Sergiyi gezen ve beğenisini aktaran kitapseverlerle zaman zaman sohbet etme olanağı bulduk. Serginin açılışının hemen ardından Konak Belediyesi Kültür Müdürü Salim Çetin, onun ekibinden Burcu Tuna, Aziz Nesin'le ilgili bir söyleşi için Kitap Fuarında bulunan ve bu sergiye siluet portresiyle katılan karikatürist arkadaşımız Semih Poroy, Cumhuriyet Gazetesi kitap eki yönetmeni ve Gırgır mizah dergisinin ilk yazıişleri müdürlerinden biri olan Turhan Günay, Sky TV'den Oya arkadaşımız, Akbaba dergisi çizerlerinden Halit Şekerci, alanında İzmir'in simgelerinden biri haline gelmiş gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, yazar Habib Bektaş, Nesin Vakfı'nın eski idarecilerinden Feyzi Örnek, portre fotoğrafın usta ismi Mahmut Turgut, mizah yazarı Savaş Ünlü, sergide portre karikatürü yer alan İzmirli çizerlerden; Sadık Öztürk, Lütfü Çakın, Mehmet Ali Güneş, Ozan Çavdar, Ayten Köse arkadaşlarımız da sergi alanını dolaşanlar arasında yer aldılar. Sergimize 9 gün boyunca İzmirli genç-yaşlı her kesimden kitap okurları da ilgi gösterdiler. Cihan Demirci, İzmir kökenli Sky TV'de 20 Nisan Pazartesi günü, 11.00-11.30 arasında katıldığı programda hem bu sergiyi, son yıllarda mizahtan ne denli uzaklaştığımızı, mizah ve karikatürün son yıllarda yaşadığı yoğun baskı ve sansürü anlattı.


Sergiden Semih Poroy ve Vahit Akça imzalı iki Aziz Nesin portresi.... 



Sergiden Ali Şur ve Halil İ. Yıldırım imzalı iki portre... 


"Aziz Nesin 100 Yaşında" başlıklı portre karikatür sergimizi Aziz Nesin ustayı yitirdiğimiz gün olan 6 Temmuz'da bu kez sanal alemdeki alanımızda açacağız. Yaz sonrasında bu sergiyi başka alanlara da taşımaya çalışacağız, yeter ki sivil toplum kuruluşlarından, belediyelerden mizahın bu büyük ustasının 100. yaşı anısına düzenlenmiş sergisine yönelik ciddi çağrıları ve ilgileri olsun. Bu anlamda büyük usta Aziz Nesin'in ismini duyduğunda korkmayan, tam tersine cesaret bulan kişi ve kurumlara buradan seslenmiş olalım. Mizahımızın büyük ustasına 100. yaşında bir kez selam olsun!.. Büyük usta asla eskimeyen eserleriyle, yazın alanının pek çok türünde yarattıklarıyla, kurduğu Nesin Vakfıyla, düşünceleriyle, cesaretiyle, 100. yaşında da yaşamayı sürdürüyor, onu yok etmeyi düşünenlere inat! YAŞASIN MİZAHIN BENZERSİZ MUHALİF GÜCÜ!.. YAŞASIN AZİZ NESİN!.. 

Cihan Demirci-MİZAHHABER




Sergiden Kemal Buluş ve Ali Şur imzalı iki portre... 


Sergiden Vahit Akça ve Halit Kurtulmuş Aytoslu imzalı iki portre... 


"Aziz Nesin 100 Yaşında" sergisinin küçük izleyicilerinden Arya Özkaya... 


Sergiden Bülent Karaköse ve Hakan Arslan imzalı iki portre... 


Sergide portresi yer alan çizerlerden Sadık Öztürk ve Cihan Demirci... 


Sergide yer alan Musa Kart imzalı Aziz Nesin portre karikatürü... 



Sergiden Kürşat Zaman ve Mehmet Günay Ercan imzalı iki portre... 


Sergiden Murat Alpay ve Necmi Oğuzer imzalı iki portre... 


 Sergiden Nevzat Tarhan ve Musa Gümüş imzalı iki portre... 


Sergiden Birol Çün ve Zeynep Gargi imzalı iki portre... 


Sergiden Cihan Demirci ve Ferit Avcı imzalı iki portre... 

 Sergiden Raşit Yakalı imzalı bir portre... 


Sergiden Oğuzhan Kayan imzalı bir portre... 

 Sergiden Ahmet Ümit Akkoca ve Asuman Küçükkantarcılar imzalı iki portre... 

Sergiden Lütfü Çakın ve Muammer Kotbaş imzalı iki portre... 

Sergiden Uğur Pamuk ve Sunder Erdoğan imzalı iki portre... 


Sergiden Ayten Köse ve Aşkın Ayrancıoğlu imzalı iki portre... 


Sergiden Kürşat Coşgun ve Semih Balcıoğlu imzalı iki portre... 


Sergiden Asaf Budak ve Cemalettin Güzeloğlu imzalı iki portre... 


Sergiden Kemal Buluş ve Muhittin Köroğlu imzalı iki portre... 
Cihan Demirci'den serginin girişinde yer alan sergiye giriş yazısı... 

Cihan Demirci, 20 Nisan'da SKY TV'de katıldığı programda, hem sergiyi hem de mizah ve karikatüre dair ülkede özellikle son yıllarda yaşadıklarını anlattı...